« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-04 13:56:53
Temat: Pomidory na zimeWitam
Mam pytanko robicie jakos pomidory w słoiki na zime, by zima nie kupowac w
puszkach??
Opłaca sie to??
Czy mozna użyć pomidorów które sa teraz po 1ZŁ za kilo(tzn. na zupe)??
Jezeli ktos robi prosze o przepis...
--
POZDR DaKid
BIKE RULEZ!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-04 15:06:43
Temat: Re: Pomidory na zime
Użytkownik "dakid" <m...@w...multicon.pl> napisał w wiadomości
news:ceqpv9$q0i$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam
> Mam pytanko robicie jakos pomidory w słoiki na zime, by zima nie kupowac w
> puszkach??
> Opłaca sie to??
> Czy mozna użyć pomidorów które sa teraz po 1ZŁ za kilo(tzn. na zupe)??
> Jezeli ktos robi prosze o przepis...
>
> --
> POZDR DaKid
>
> BIKE RULEZ!!!
>
A mam takie ustrojstwo co onegdaj od ruskich nabyłem droga kupna..
pokreca sie korba i uzyskuje sie soczek..a pestki i skórki wywala...
po zagotowaniu do słoików i tyle...( oczywiście pasteryzować trzeba)
oczywiscie jest też inny wariant bo mozna tym sokiem zalac małe pomidorki..
pare zamrozonych pomidorków tez czeka lepszych czasów..
Ach ..ostatnio wpadł mnie w ręce taki przepis
dotyczacy KISZENIA w solance pomidorów zielonych rzecz jasna..
jak sie pojawia takie na rynku nie omieszkam wypróbowac..
a o wynikach poinformuje..
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-05 09:27:58
Temat: Re: Pomidory na zime
Użytkownik "dakid" <m...@w...multicon.pl> napisał w wiadomości
news:ceqpv9$q0i$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam
> Mam pytanko robicie jakos pomidory w słoiki na zime, by zima nie kupowac w
> puszkach??
> Opłaca sie to??
> Czy mozna użyć pomidorów które sa teraz po 1ZŁ za kilo(tzn. na zupe)??
> Jezeli ktos robi prosze o przepis...
>
> --
> POZDR DaKid
>
> BIKE RULEZ!!!
>
mozna sparzone pomidory pokroic w kawalki i powkladac do sloikow po same
brzegi
i tyle
pasteryzowac 20 minut
doskonale w zimie jako baza do spaghetti itp
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 14:17:45
Temat: Re: Pomidory na zimeUżytkownik E. Kabala napisał:
>
> mozna sparzone pomidory pokroic w kawalki i powkladac do sloikow po same
> brzegi
> i tyle
> pasteryzowac 20 minut
> doskonale w zimie jako baza do spaghetti itp
>
>
> Ela
>
>
O swietnie.
Ale mam pytanko...
tylko sparzone ?
obierac ze skorki?
wyciac to twarde ?
--
Pozdrawiam Beazuku z Zielonej Góry
...............
www.republika.pl/beazuku
GG 5380907
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 14:34:13
Temat: Re: Pomidory na zimeja wkladam cale pomidory na 10-15 sek do wrzatku, potem je wyjmuje, zalewam
zimna woda, obieram ze skorki - trwa to sekunde, no moze 5 :-)
kroje na cwiartkii usuwam to na czym pomidor wisi - nie wiem jak to nazwac.
Nastepnie wrzucam do garka, dusze, przekladam do sloikow i pasteryzuje 15-20
min.
Pozdrawiam,
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 21:39:31
Temat: Re: Pomidory na zimeW zeszłym roku zrobiłam na próbę pomidory na sucho, a w tym robię bardzo dużo.
Przepis prosty a pomidorki jak świeze i nadają się na kanapki.
Do wyparzonych słoików wkładam pomidorki umyte i wytarte (najlepsze limy -ale
i takie też sa dobre, w przepisie oryginalnym były koktailowe).Dodaję po 1
ząbku czosnku i zakręcam. Słoik w zależności od wielkości pasteryzuję 40 i 30
minut.W słoiku moze pojawić się kilka kropel rosy, nic nie szkodzi.
Wypróbujcie naprawdę warto.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-26 05:55:56
Temat: Re: Pomidory na zime
Użytkownik "Ewa" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3062.00000502.412d0712@newsgate.onet.pl...
> W zeszłym roku zrobiłam na próbę pomidory na sucho, a w tym robię bardzo
dużo.
> Przepis prosty a pomidorki jak świeze i nadają się na kanapki.
> Do wyparzonych słoików wkładam pomidorki umyte i wytarte
czyli również ze skórką - zadnego sparzania? A czy czosnek bardzo wpływa na
smak? Chyba da się też zrobić bez czosnku, bo ja go nie lubię.
Bardzo ciekawy przepis, muszę spróbować.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-26 06:11:12
Temat: Re: Pomidory na zime> W zeszłym roku zrobiłam na próbę pomidory na sucho, a w tym robię bardzo
dużo.
> Przepis prosty a pomidorki jak świeze i nadają się na kanapki.
> Do wyparzonych słoików wkładam pomidorki umyte i wytarte (najlepsze limy -
ale
> i takie też sa dobre, w przepisie oryginalnym były koktailowe).Dodaję po 1
> ząbku czosnku i zakręcam. Słoik w zależności od wielkości pasteryzuję 40 i
30
> minut.W słoiku moze pojawić się kilka kropel rosy, nic nie szkodzi.
> Wypróbujcie naprawdę warto.
Wszystko, co proste jest genialne !
Też spróbuję!:-). Pozdrawiam Areta -od trzech dni taplająca sie w przecierze
pomidorowym :-)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-26 13:21:01
Temat: Re: Pomidory na zime
Wypróbowałam, i....... mam "stracha" :-(. Pisałaś o kropelkach wewnątrz
słoika, a u mnie były kropliska ? Osiadły na dnie, no..... dno przykryte.
Ale poszłam za ciosem :-) i zrobiłam w ten sam sposób trzy słoiczki ...
ogórków. Może też próbowałaś?
Pozdrowienia. Areta
> W zeszłym roku zrobiłam na próbę pomidory na sucho, a w tym robię bardzo
dużo.
> Przepis prosty a pomidorki jak świeze i nadają się na kanapki.
> Do wyparzonych słoików wkładam pomidorki umyte i wytarte (najlepsze limy -
ale
> i takie też sa dobre, w przepisie oryginalnym były koktailowe).Dodaję po 1
> ząbku czosnku i zakręcam. Słoik w zależności od wielkości pasteryzuję 40 i
30
> minut.W słoiku moze pojawić się kilka kropel rosy, nic nie szkodzi.
> Wypróbujcie naprawdę warto.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-26 15:41:01
Temat: Re: Pomidory na zimechcę takie zrobić tylko czy tak długie pasteryzowanie ich zbytnio nie
rozmiękcza.pozdrowienia z Krynicy
Użytkownik "Ewa" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3062.00000502.412d0712@newsgate.onet.pl...
> W zeszłym roku zrobiłam na próbę pomidory na sucho, a w tym robię bardzo
dużo.
> Przepis prosty a pomidorki jak świeze i nadają się na kanapki.
> Do wyparzonych słoików wkładam pomidorki umyte i wytarte (najlepsze
limy -ale
> i takie też sa dobre, w przepisie oryginalnym były koktailowe).Dodaję po 1
> ząbku czosnku i zakręcam. Słoik w zależności od wielkości pasteryzuję 40 i
30
> minut.W słoiku moze pojawić się kilka kropel rosy, nic nie szkodzi.
> Wypróbujcie naprawdę warto.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |