| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-18 19:19:33
Temat: Soda a proszek do pieczeniaNa grupie pojawia sie wiele przepisow na ciasta i ciasteczka z dodatkiem
sody, a nie proszku do pieczenia. Ja od zawsze uzywam proszku, i jakos soda
w ciescie nie przekonuje mnie. Prosze wyjasnijcie mi, jakie dzialanie ma
soda, czy takie same jak proszek, i czy mozna je "bezkarnie" wymieniac
miedzy soba?
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-18 20:19:09
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Użytkownik "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b0c9sk$g10$1@news.tpi.pl...
> Na grupie pojawia sie wiele przepisow na ciasta i ciasteczka z dodatkiem
> sody, a nie proszku do pieczenia. Ja od zawsze uzywam proszku, i jakos
soda
> w ciescie nie przekonuje mnie. Prosze wyjasnijcie mi, jakie dzialanie ma
> soda, czy takie same jak proszek, i czy mozna je "bezkarnie" wymieniac
> miedzy soba?
>
wg. mnie to praktycznie to samo, przynajmniej chemicznie rzecz biorac. Moze
proszek ma jakies dodatki... Pozdrawiam, Agata N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-18 21:10:47
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Użytkownik "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b0c9sk$g10$1@news.tpi.pl...
> Na grupie pojawia sie wiele przepisow na ciasta i ciasteczka z dodatkiem
> sody, a nie proszku do pieczenia. Ja od zawsze uzywam proszku, i jakos
soda
> w ciescie nie przekonuje mnie. Prosze wyjasnijcie mi, jakie dzialanie ma
> soda, czy takie same jak proszek, i czy mozna je "bezkarnie" wymieniac
> miedzy soba?
>
> Agnieszka
>
> wiem, że sodę powinno dodawać się do ciemnych ciast, ale zapomniałam
dlaczego. chyba nie robi się zakalec, ale głowy nie dam
ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 10:15:32
Temat: Re: Soda a proszek do pieczeniaOn Sat, 18 Jan 2003 22:10:47 +0100, "Ela Długa"
<u...@m...icpnet.pl> wrote:
>
>Użytkownik "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>news:b0c9sk$g10$1@news.tpi.pl...
>> Na grupie pojawia sie wiele przepisow na ciasta i ciasteczka z dodatkiem
>> sody, a nie proszku do pieczenia. Ja od zawsze uzywam proszku, i jakos
>soda
>> w ciescie nie przekonuje mnie. Prosze wyjasnijcie mi, jakie dzialanie ma
>> soda, czy takie same jak proszek, i czy mozna je "bezkarnie" wymieniac
>> miedzy soba?
>>
>> Agnieszka
>>
>> wiem, że sodę powinno dodawać się do ciemnych ciast, ale zapomniałam
>dlaczego. chyba nie robi się zakalec, ale głowy nie dam
>ela
>
z soda ciasta nieswieze sa jak swieze, bo nie schna przesadnie
od razu a raczej wilgotnieja...w ogole nie wiem dlaczego...poza
tym po proszku mojej Mamie sie zawsze odbijalo a po sodzie
(znaczy ciasta z) wrecz odworotnie
jest tu jakis fachman od tego?
Trys, pierzasty aniol
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 10:51:39
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
> z soda ciasta nieswieze sa jak swieze, bo nie schna przesadnie
> od razu a raczej wilgotnieja...w ogole nie wiem dlaczego...poza
> tym po proszku mojej Mamie sie zawsze odbijalo a po sodzie
> (znaczy ciasta z) wrecz odworotnie
>
> jest tu jakis fachman od tego?
>
> Trys, pierzasty aniol
> K.T. - starannie opakowana
Cos w tym jest, bo moj maz tez nie moze jesc ciast na proszku, a wiec mam z
tym troche klopotu, musze z wielu przepisow rezygnowac.Chetnie zastapie
proszek na sode, ale czy proporcje sa 1:1, bede wdzieczna za odpowiedz
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 11:20:26
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:b0dvvl$4ku$02$1@news.t-online.com...
>
ja dodaje sody i proszku,tzn jezeli chce zeby ciasto mi wyroslo ,bo soda w
tym pomaga moim zdaniem bardziej,ale nie mozna przesadzic bo wtedy zamiast
ciasta czuc sode
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 12:19:27
Temat: Re: Soda a proszek do pieczeniaOn Sun, 19 Jan 2003 11:51:39 +0100, "I.P." <i...@g...de> wrote:
>
>> z soda ciasta nieswieze sa jak swieze, bo nie schna przesadnie
>> od razu a raczej wilgotnieja...w ogole nie wiem dlaczego...poza
>> tym po proszku mojej Mamie sie zawsze odbijalo a po sodzie
>> (znaczy ciasta z) wrecz odworotnie
>>
>> jest tu jakis fachman od tego?
>>
>> Trys, pierzasty aniol
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Cos w tym jest, bo moj maz tez nie moze jesc ciast na proszku, a wiec mam z
>tym troche klopotu, musze z wielu przepisow rezygnowac.Chetnie zastapie
>proszek na sode, ale czy proporcje sa 1:1, bede wdzieczna za odpowiedz
>Ilona
>
nie mam pojecia naukowego. ja bym na jakims malym
przeeksperymentowala 1:1...a jeszcze roznica jest taka, ze jak
dodasz proszek do suchych i potem plyn to to sobie powoli dziala,
z soda zaczyna dzialac od razu i pewnie jakbys zostawila to
ciasto surowe z jakichs przyczyn na jakis czas to ta soba zdaje
sie przestaje dzialac...
Trys, pierzasty aniol nie-naukowy
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 13:22:23
Temat: Re: Soda a proszek do pieczeniaI.P. wrote:
Tak czytam tę dyskusję i wpadam powoli w osłupienie.
1. Soda oczyszczona (kwasny węglan sodowy, Sodium Bicarbonate) !=
proszek
do pieczenia (bo niby jak?)
2. Na opakowaniu proszku jest przecież napisane, z czego się składa!
No to czytamy: regulator kwasowości: pirofosforan dwusodu, środek
spulchniający: kwaśny węglan sodowy, mąka pszenna. Od razu widać, że
skoro są dodatki, to zastępowanie nie może być 1:1, prawda?
3. Jeszcze w kajetach mojej prababci jest zanotowany przelicznik
1 j. sody =~ 2-3 j. proszku, ale nie jest to przełożenie proste. Efekt
może nie być identyczny (spotkałem się z przepisami, gdzie stosowana
jest i soda, i proszek). Dlaczego tek dokładnie jest, nie wiem. Na
chemii to ja głównie w statki grałem (a w liceum w brydża).
4. Również zaobserwowałem, że po proszku łatwiej o nieprzyjemne
dolegliwości.
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 14:10:42
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
pewnie jakbys zostawila to
> ciasto surowe z jakichs przyczyn na jakis czas to ta soba zdaje
> sie przestaje dzialac...
>
> Trys, pierzasty aniol nie-naukowy
> K.T. - starannie opakowana
>
Dobrze wiedziec, dzieki
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 14:12:45
Temat: Re: Soda a proszek do pieczeniaOn Sun, 19 Jan 2003 14:22:23 +0100, Konrad Brywczy?ski
<k...@b...tk> wrote:
>I.P. wrote:
>
>Tak czytam t? dyskusj? i wpadam powoli w os?upienie.
>
>1. Soda oczyszczona (kwasny w?glan sodowy, Sodium Bicarbonate) !=
>proszek
>do pieczenia (bo niby jak?)
>
>2. Na opakowaniu proszku jest przecie? napisane, z czego si? sk?ada!
>No to czytamy: regulator kwasowo?ci: pirofosforan dwusodu, ?rodek
>spulchniaj?cy: kwa?ny w?glan sodowy, m?ka pszenna. Od razu wida?, ?e
>skoro s? dodatki, to zast?powanie nie mo?e by? 1:1, prawda?
>
>3. Jeszcze w kajetach mojej prababci jest zanotowany przelicznik
>
>1 j. sody =~ 2-3 j. proszku, ale nie jest to prze?o?enie proste. Efekt
>mo?e nie by? identyczny (spotka?em si? z przepisami, gdzie stosowana
>jest i soda, i proszek). Dlaczego tek dok?adnie jest, nie wiem. Na
>chemii to ja g?ównie w statki gra?em (a w liceum w bryd?a).
>
>4. Równie? zaobserwowa?em, ?e po proszku ?atwiej o nieprzyjemne
>dolegliwo?ci.
to ja juz w ogole nic nie rozumiem..
Trys, nie chemiczny ale pierzasty aniol
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |