| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-18 19:39:50
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości news:b0c8bm$1s3
> To ubijalibyście te śmietanę?
> nigdy nie robilam lodów więc nie mam tez pojecie jak się zwykle je robi
>
> pozdrawiam
> Asia
ja bym jej nie ubijala, tylko wymieszala, aby bylo rowno slodkie i makowe i
do zamrazarki
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-18 19:42:11
Temat: Re: lody makowe> pozdrawiam
> Asia
i jeszcze popraw zegarek, bo cos popedzilas z predkoscia swiatla do przodu
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-18 19:50:54
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0carj$p3n$1@news.tpi.pl...
> a co powiesz na to ze do masy nie dodaje sie wcale cukru ? cukier puder
jest
> dopiero w sosie...hmmm
>
> ale ide ucierać kogel-nogel
> Asia
teraz to i ja mam zagwozdke, bo kogel-mogel to zoltka i cukier, a ucieranie
samych zoltek za cholere kogla mogla nie zrobi, ja ten puder
przyporzadkowalam do jajek. A moze czesc idzie do jajek a czesc do sosu- jak
ta smietanka?
teraz to i ja juz nie wiem
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-18 19:57:26
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości > na kompie mam
teraz 18.01.03 godz. 20.47. czy TO sie gdzies indziej
> poprawia?
> bo ja Twoją odpowiedz widze wysłaną o godz 11 z minutami :)
>
> Asia
Twoj post widze juz z data 03-01-19 godz.05:03, kliknij na czas, to Ci sie
ukaze Wlasciwosci:Data/godzina. Moze tam cos sie pokaszanilo.:))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-18 20:13:41
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b0cbp2$4jj$1@news.tpi.pl...
>
> Twoj post widze juz z data 03-01-19 godz.05:03, kliknij na czas, to Ci
sie
> ukaze Wlasciwosci:Data/godzina. Moze tam cos sie pokaszanilo.:))
>
chyba juz jest ok :)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 04:03:09
Temat: lody makowewitajcie
na stronie www.puszkkka.spinacz.pl znalazlam przepis na lody z makiem
p.M.Gessler. Brzmi bardoz smakowicie i chce go jutro wyprobować , ale mam
jedna wątpliwość - dodaje sie tam śmietanę kremówke, nie ma ani słowa o tym
aby ja ubie - jak myślicie - przeoczenie czy ma być nie ubita?
przepis idzie tak:
Składniki:
1 l + jeszcze troszke smietanki kremowki 30 % (najlepsza z Wyszkowa)
2 szkl. mielonego maku (jak na makowiec)
6 zoltek
migdaly
2 lyzki cukru pudru
2 kieliszki likieru amaretto
Przepis:
z zoltek robimy kogel-mogel, mieszamy go z makiem, dodajemy 1 l smietanki.
zamrazamy.
sos: na patelni prazymy migdaly w calosci. potem kruszymy je walkiem pod
lniana sciereczka. dodajemy cukier puder, smietanke i likier.
To ubijalibyście te śmietanę?
nigdy nie robilam lodów więc nie mam tez pojecie jak się zwykle je robi
pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 04:45:46
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b0cans$nuo$1@news.tpi.pl...
>
>
> ja bym jej nie ubijala, tylko wymieszala, aby bylo rowno slodkie i makowe
i
> do zamrazarki
>
dzieki Jolu :)
a co powiesz na to ze do masy nie dodaje sie wcale cukru ? cukier puder jest
dopiero w sosie...hmmm
ale ide ucierać kogel-nogel
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 04:48:36
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b0cas8$pa8$1@news.tpi.pl...
> i jeszcze popraw zegarek, bo cos popedzilas z predkoscia swiatla do przodu
>
na kompie mam teraz 18.01.03 godz. 20.47. czy TO sie gdzies indziej
poprawia?
bo ja Twoją odpowiedz widze wysłaną o godz 11 z minutami :)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-20 07:37:22
Temat: Re: lody makowe
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0c8bm$1s3$1@news.tpi.pl...
> witajcie
>
> na stronie www.puszkkka.spinacz.pl znalazlam przepis na lody z makiem
> p.M.Gessler.
zrobiłam, z połowy porcji i dziele sie wrażeniami:
1. po włożeniu do zamrażalnika stwardniały na kamień, można było tylko z
góry zeskrobywać wiórki. Do nakładania nadawały się dopiero po wystawieniu
na jakąś godzine na balkon (było koło 0 stopni). Myślę, że gdyby ubić te
śmietanę to to miałyby pulchniejszą konsystencję i może dałoby się nakładać
je od razu.
2. ten cukier ma jednak iść do śmietany i to na dodatek w większej ilości.
Ja robiłam z połowy porcji czyli 1/2 l śmietany i dałam 2 łyżki cukru pudru.
Mi smakowały ale np. mama kolegi powiedziała że chyba dałam za mało cukru do
nich. Dałabym jeszcze ze 2 łyżki.
3. sosu nie robiłam
4. ogólnie dobre i do powtórzenia po ww zmianach, zrobię jeszcze ale nie
makowe tylko może z kakao i bakaliami. Aha i są bardzo sycące (tak jak
kremówka).
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |