Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.inte
rnetia.pl!not-for-mail
From: "asia" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lody makowe
Date: Mon, 20 Jan 2003 08:37:22 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 30
Message-ID: <8...@m...hanslik.com.pl>
References: <b0c8bm$1s3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.hanslik.com.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1043047905 8093 213.17.234.42 (20 Jan 2003 07:31:45
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Jan 2003 07:31:45 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142349
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0c8bm$1s3$1@news.tpi.pl...
> witajcie
>
> na stronie www.puszkkka.spinacz.pl znalazlam przepis na lody z makiem
> p.M.Gessler.
zrobiłam, z połowy porcji i dziele sie wrażeniami:
1. po włożeniu do zamrażalnika stwardniały na kamień, można było tylko z
góry zeskrobywać wiórki. Do nakładania nadawały się dopiero po wystawieniu
na jakąś godzine na balkon (było koło 0 stopni). Myślę, że gdyby ubić te
śmietanę to to miałyby pulchniejszą konsystencję i może dałoby się nakładać
je od razu.
2. ten cukier ma jednak iść do śmietany i to na dodatek w większej ilości.
Ja robiłam z połowy porcji czyli 1/2 l śmietany i dałam 2 łyżki cukru pudru.
Mi smakowały ale np. mama kolegi powiedziała że chyba dałam za mało cukru do
nich. Dałabym jeszcze ze 2 łyżki.
3. sosu nie robiłam
4. ogólnie dobre i do powtórzenia po ww zmianach, zrobię jeszcze ale nie
makowe tylko może z kakao i bakaliami. Aha i są bardzo sycące (tak jak
kremówka).
Asia
|