Data: 2003-01-20 07:37:22
Temat: Re: lody makowe
Od: "asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0c8bm$1s3$1@news.tpi.pl...
> witajcie
>
> na stronie www.puszkkka.spinacz.pl znalazlam przepis na lody z makiem
> p.M.Gessler.
zrobiłam, z połowy porcji i dziele sie wrażeniami:
1. po włożeniu do zamrażalnika stwardniały na kamień, można było tylko z
góry zeskrobywać wiórki. Do nakładania nadawały się dopiero po wystawieniu
na jakąś godzine na balkon (było koło 0 stopni). Myślę, że gdyby ubić te
śmietanę to to miałyby pulchniejszą konsystencję i może dałoby się nakładać
je od razu.
2. ten cukier ma jednak iść do śmietany i to na dodatek w większej ilości.
Ja robiłam z połowy porcji czyli 1/2 l śmietany i dałam 2 łyżki cukru pudru.
Mi smakowały ale np. mama kolegi powiedziała że chyba dałam za mało cukru do
nich. Dałabym jeszcze ze 2 łyżki.
3. sosu nie robiłam
4. ogólnie dobre i do powtórzenia po ww zmianach, zrobię jeszcze ale nie
makowe tylko może z kakao i bakaliami. Aha i są bardzo sycące (tak jak
kremówka).
Asia
|