Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Soda a proszek do pieczenia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Soda a proszek do pieczenia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-19 14:16:24

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

> 3. Jeszcze w kajetach mojej prababci jest zanotowany przelicznik
>
> 1 j. sody =~ 2-3 j. proszku, ale nie jest to przełożenie proste. Efekt
> może nie być identyczny (spotkałem się z przepisami, gdzie stosowana
> jest i soda, i proszek). Dlaczego tek dokładnie jest, nie wiem. Na
> chemii to ja głównie w statki grałem (a w liceum w brydża).
>
> 4. Również zaobserwowałem, że po proszku łatwiej o nieprzyjemne
> dolegliwości.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński
> Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.

Dziekuje, wyprobuje
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-19 14:37:16

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
> to ja juz w ogole nic nie rozumiem..

A czego konkretnie? Że jak dwa proszki zawierają:

1. 100% substancji A

2. x % substancji A, y% substancji B i z% substancji C

to osiagnięcie efektu działania 1 j. proszku 1 nie będzie
możliwe po zastąpieniu go 1 j. proszku 2? Przecież to chyba
oczywiste.

Stosowanie proszku i sody w jednym cieście chyba było w
którymś przepisie Magdy Bassett (ciasto bananowe?).

Co do czasu reakcji sody i proszku, to nie wiem, może coś
jest na rzeczy. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Na
pewno każde z nich ma w pieczeniu (albo może już na etapie
mieszania) wyzwolić z siebie CO2, żeby ciasto spulchniało.

Tak samo działają również drożdże.

--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-19 14:59:21

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 19 Jan 2003 15:37:16 +0100, Konrad Brywczy?ski
<k...@b...tk> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>> to ja juz w ogole nic nie rozumiem..
>
>A czego konkretnie? ?e jak dwa proszki zawieraj?:
>
>1. 100% substancji A
>
>2. x % substancji A, y% substancji B i z% substancji C
>
>to osiagni?cie efektu dzia?ania 1 j. proszku 1 nie b?dzie
>mo?liwe po zast?pieniu go 1 j. proszku 2? Przecie? to chyba
>oczywiste.
>
>Stosowanie proszku i sody w jednym cie?cie chyba by?o w
>którym? przepisie Magdy Bassett (ciasto bananowe?).
>
>Co do czasu reakcji sody i proszku, to nie wiem, mo?e co?
>jest na rzeczy. Nigdy si? nad tym nie zastanawia?em. Na
>pewno ka?de z nich ma w pieczeniu (albo mo?e ju? na etapie
>mieszania) wyzwoli? z siebie CO2, ?eby ciasto spulchnia?o.
>
>Tak samo dzia?aj? równie? dro?d?e.


proszek proszkiem , ale smakuje gorzej niz soda ;)

Trys, pierzasty aniol, z drozdzami sie zgadzam bez podejrzen ;))
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-19 15:10:29

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
> proszek proszkiem , ale smakuje gorzej niz soda ;)

Z tym też się zgadzam. :) Pewnie przez ten regulator
kwasowości. ;)

--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-19 16:19:08

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:

cut
>
>jest tu jakis fachman od tego?
>
>Trys, pierzasty aniol
>K.T. - starannie opakowana
>


Google...
Magda kiedys cos na ten temat pisala ... i WL pewnie tez...i Darek
L....

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-19 16:33:28

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 19 Jan 2003 16:10:29 +0100, Konrad Brywczy?ski
<k...@b...tk> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>> proszek proszkiem , ale smakuje gorzej niz soda ;)
>
>Z tym te? si? zgadzam. :) Pewnie przez ten regulator
>kwasowo?ci. ;)


pewnie tak, bo pamietam, jak taki jeden nasz znajomy cierpial na
nadkwasote i zgage i z marszu do nas wpadal zanim doszedl do domu
po to, zeby zjesc, na sucho, lyzeczke sody oczyszczanej, a wcale
nie pamietam, zeby sie rzucal na proszek do pieczenia ;))

Trys, pierzaste
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-19 16:33:59

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>>jest tu jakis fachman od tego?
>>
>>Trys, pierzasty aniol
>>K.T. - starannie opakowana
>>
>
>
>Google...
>Magda kiedys cos na ten temat pisala ... i WL pewnie tez...i Darek
>L....
>
>Art(Gruby)
>Abyssus abyssum invocat.


no ale oni wszyscy uciekli

Trys, pierzaste
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-20 09:28:17

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: "Kasia Mikołajczyk" <k...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> napisal w wiadomosci
news:mtjl2v0vtalr7t19k4f4ld4c9d4vj0kse8@4ax.com...
> Google...
> Magda kiedys cos na ten temat pisala ... i WL pewnie tez...i Darek
> L....

Tak właśnie pisała Magda B. w odpowiedzi na pytanie o sodę:

"W niektorych przepisach na ciasta wystepuje i proszek do pieczenia, i
soda. Z tego, co wiem, soda powoduje, ze ciasto rosnie natychmiast po
jej dodaniu, natomiast proszek do pieczenia dziala przez dluzszy czas,
dopiero, gdy ciasto sie ogrzeje. Stad mala ilosc sody dodana do
proszkowej babki powoduje, ze babka rosnie bardzo szybko na poczatku (od
sody), a nastepnie, gdy soda przestanie dzialac, zaczyna sie dzialanie
proszku, ktory powoduje dalsze rosniecie. Sa rowniez ciasta na samej
sodzie, ale dla mnie maja one "gryzacy" smak.
Magdalena Bassett"

Pewnie link jest za długi i się złamie (trzeba go będzie skleić):
http://groups.google.pl/groups?q=+soda+author:Magdal
ena+author:Bassett&hl=pl
&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&selm=3A6344FE.3072EE89%40wes
t.net&rnum=1

Wiem, że jest sposób na krótszy, ale go nie pamiętam :(

Pozdrawiam
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-20 17:27:36

Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak sobie czytam i dochodze do wniosku, ze musze po prostu kupic sode i
wyprobowac jakies ciasto z jej dodatkiem zamiast proszku.
Dzieki ;-)))

Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

lody makowe
prawdziwa goraca czekolada
pańska skórka
gofry
a jak zrobic krowki ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »