Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.memax.krakow.pl!news.ceti.pl!not-for-mail
From: "Kasia Mikołajczyk" <k...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Soda a proszek do pieczenia
Date: Mon, 20 Jan 2003 10:28:17 +0100
Organization: CETI S.C. (Krakow, Poland)
Lines: 28
Message-ID: <b0gf8f$nva$1@druid.ceti.com.pl>
References: <b0c9sk$g10$1@news.tpi.pl> <b0cfva$evj$1@news.tpi.pl>
<d...@4...com>
<m...@4...com>
NNTP-Posting-Host: echo7.ceti.pl
X-Trace: druid.ceti.com.pl 1043054671 24554 62.121.128.47 (20 Jan 2003 09:24:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Jan 2003 09:24:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142366
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> napisal w wiadomosci
news:mtjl2v0vtalr7t19k4f4ld4c9d4vj0kse8@4ax.com...
> Google...
> Magda kiedys cos na ten temat pisala ... i WL pewnie tez...i Darek
> L....
Tak właśnie pisała Magda B. w odpowiedzi na pytanie o sodę:
"W niektorych przepisach na ciasta wystepuje i proszek do pieczenia, i
soda. Z tego, co wiem, soda powoduje, ze ciasto rosnie natychmiast po
jej dodaniu, natomiast proszek do pieczenia dziala przez dluzszy czas,
dopiero, gdy ciasto sie ogrzeje. Stad mala ilosc sody dodana do
proszkowej babki powoduje, ze babka rosnie bardzo szybko na poczatku (od
sody), a nastepnie, gdy soda przestanie dzialac, zaczyna sie dzialanie
proszku, ktory powoduje dalsze rosniecie. Sa rowniez ciasta na samej
sodzie, ale dla mnie maja one "gryzacy" smak.
Magdalena Bassett"
Pewnie link jest za długi i się złamie (trzeba go będzie skleić):
http://groups.google.pl/groups?q=+soda+author:Magdal
ena+author:Bassett&hl=pl
&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&selm=3A6344FE.3072EE89%40wes
t.net&rnum=1
Wiem, że jest sposób na krótszy, ale go nie pamiętam :(
Pozdrawiam
Kasia
|