Data: 2003-01-20 09:28:17
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: "Kasia Mikołajczyk" <k...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> napisal w wiadomosci
news:mtjl2v0vtalr7t19k4f4ld4c9d4vj0kse8@4ax.com...
> Google...
> Magda kiedys cos na ten temat pisala ... i WL pewnie tez...i Darek
> L....
Tak właśnie pisała Magda B. w odpowiedzi na pytanie o sodę:
"W niektorych przepisach na ciasta wystepuje i proszek do pieczenia, i
soda. Z tego, co wiem, soda powoduje, ze ciasto rosnie natychmiast po
jej dodaniu, natomiast proszek do pieczenia dziala przez dluzszy czas,
dopiero, gdy ciasto sie ogrzeje. Stad mala ilosc sody dodana do
proszkowej babki powoduje, ze babka rosnie bardzo szybko na poczatku (od
sody), a nastepnie, gdy soda przestanie dzialac, zaczyna sie dzialanie
proszku, ktory powoduje dalsze rosniecie. Sa rowniez ciasta na samej
sodzie, ale dla mnie maja one "gryzacy" smak.
Magdalena Bassett"
Pewnie link jest za długi i się złamie (trzeba go będzie skleić):
http://groups.google.pl/groups?q=+soda+author:Magdal
ena+author:Bassett&hl=pl
&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&selm=3A6344FE.3072EE89%40wes
t.net&rnum=1
Wiem, że jest sposób na krótszy, ale go nie pamiętam :(
Pozdrawiam
Kasia
|