| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-18 10:10:27
Temat: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencjąWitam,
W zeszłym roku pierwszy raz przygotowywałem sos pomidorowy do
zawekowania. Metodologia prosta, pomidory parzyłem, obierałem ze skórki,
usuwałem gniazda, miksowałem, pulpę gotowałem do zagęstnienia na
kuchence. Potem dodawałem oliwy, trochę soli i zioła, po czym do słoika.
Sos wyszedł nawet nawet... nie będę się chwalił. Zjedliśmy z żoną do
spaghetti wszystkie jakie były zrobione.
Występował jednak przy podawaniu jeden problem, który nie wiem z czego
wynika. Otóż po nałożeniu na makaron, sos rozdzielał się, a właściwie
tak jakby puszczał wodę. Pod makaronem trochę się tej wody zbierało,
trzeba było odlewać przed zjedzeniem. Nie bardzo wiem z czego to wynika,
gdzie tkwi błąd. A może takie robione sosy 'tak mają'? Z żadnym z
kupnych, które wcześniej używaliśmy nie było takiego typu problemu.
Sezon przygotowywania sosów za nie tak długo nadejdzie i wolałbym do
tego czasu wiedzieć co robiłem nie tak, lub jak przygotować lepszy sos.
Liczę na Waszą pomoc i sugestie.
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-18 10:55:26
Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencjąUżytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h1d3qm$git$1@inews.gazeta.pl...
Zmień technologię - przepuść pomidory przez dobrą sokowirówkę (pomidory
żelują, więc byle sokowirówka się zapcha) lub maszynkę do soków. Osobiście
puściłbym je do robota Fenomen Zelmera i starł na tarczach do wiórków.
Uzyskaną w ten sposób pulpę sprasował na prasie do soków, ale nie do
calkowitego jego pozbawienia. Sok w buteleczki i w zależności od zamknięcia
po pasteryzacji zakręcić lub zakapslować. Doskonały napój do picia zimą.
Resztę pulpy ogrzewać i przetrzeć na sicie, aby oddzielić pestki i
skórki. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać zmielone przyprawy i olej, nałożyć
w sloiki i zapasteryzować. Sos można zagęścić krochmalem, najlepiej ze
skrobii kukurydzianej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-18 11:33:27
Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencjąGK wrote:
Nie bardzo wiem z czego to wynika,
> gdzie tkwi błąd. A może takie robione sosy 'tak mają'?
Chyba "tak mają", bo u mnie z ketchupem też taki problem występuje.
Spróbuję go ustabilizować mąką ziemniaczaną.
> Z żadnym z
> kupnych, które wcześniej używaliśmy nie było takiego typu problemu.
Pewnie, tylko przeczytaj ich skład.
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-18 13:23:56
Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencjąDnia Thu, 18 Jun 2009 12:10:27 +0200, GK napisał(a):
> Występował jednak przy podawaniu jeden problem, który nie wiem z czego
> wynika. Otóż po nałożeniu na makaron, sos rozdzielał się, a właściwie
> tak jakby puszczał wodę. Pod makaronem trochę się tej wody zbierało,
> trzeba było odlewać przed zjedzeniem. Nie bardzo wiem z czego to wynika,
Z braku substancji wiążących wodę, czyli np gumy guar czy inych "dobrości",
dodawanych do wyrobów przemysłowych.
Domowy sos ze słoika trzeba przed użyciem po prostu podgrzać, doprawić
zawiesiną z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i zagotować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-18 14:12:17
Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:amj05vhb36k7$.1mbx5ibsl4ac4.dlg@40tude.net...
> Z braku substancji wiążących wodę, czyli np gumy guar czy inych
"dobrości",
> dodawanych do wyrobów przemysłowych.
> Domowy sos ze słoika trzeba przed użyciem po prostu podgrzać, doprawić
> zawiesiną z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i zagotować.
Albo krochmalu ryżowego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-18 16:57:06
Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencjąPanslavista pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:amj05vhb36k7$.1mbx5ibsl4ac4.dlg@40tude.net...
>
>> Z braku substancji wiążących wodę, czyli np gumy guar czy inych
> "dobrości",
>> dodawanych do wyrobów przemysłowych.
>> Domowy sos ze słoika trzeba przed użyciem po prostu podgrzać, doprawić
>> zawiesiną z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i zagotować.
>
> Albo krochmalu ryżowego.
>
>
Dziękuję wszystkim za wskazówki i wyjaśnienia!
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |