Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-06-18 10:10:27

Temat: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: GK <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
W zeszłym roku pierwszy raz przygotowywałem sos pomidorowy do
zawekowania. Metodologia prosta, pomidory parzyłem, obierałem ze skórki,
usuwałem gniazda, miksowałem, pulpę gotowałem do zagęstnienia na
kuchence. Potem dodawałem oliwy, trochę soli i zioła, po czym do słoika.
Sos wyszedł nawet nawet... nie będę się chwalił. Zjedliśmy z żoną do
spaghetti wszystkie jakie były zrobione.
Występował jednak przy podawaniu jeden problem, który nie wiem z czego
wynika. Otóż po nałożeniu na makaron, sos rozdzielał się, a właściwie
tak jakby puszczał wodę. Pod makaronem trochę się tej wody zbierało,
trzeba było odlewać przed zjedzeniem. Nie bardzo wiem z czego to wynika,
gdzie tkwi błąd. A może takie robione sosy 'tak mają'? Z żadnym z
kupnych, które wcześniej używaliśmy nie było takiego typu problemu.
Sezon przygotowywania sosów za nie tak długo nadejdzie i wolałbym do
tego czasu wiedzieć co robiłem nie tak, lub jak przygotować lepszy sos.
Liczę na Waszą pomoc i sugestie.
Pozdrawiam,
Grzegorz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-06-18 10:55:26

Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h1d3qm$git$1@inews.gazeta.pl...

Zmień technologię - przepuść pomidory przez dobrą sokowirówkę (pomidory
żelują, więc byle sokowirówka się zapcha) lub maszynkę do soków. Osobiście
puściłbym je do robota Fenomen Zelmera i starł na tarczach do wiórków.
Uzyskaną w ten sposób pulpę sprasował na prasie do soków, ale nie do
calkowitego jego pozbawienia. Sok w buteleczki i w zależności od zamknięcia
po pasteryzacji zakręcić lub zakapslować. Doskonały napój do picia zimą.
Resztę pulpy ogrzewać i przetrzeć na sicie, aby oddzielić pestki i
skórki. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać zmielone przyprawy i olej, nałożyć
w sloiki i zapasteryzować. Sos można zagęścić krochmalem, najlepiej ze
skrobii kukurydzianej.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-06-18 11:33:27

Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

GK wrote:

Nie bardzo wiem z czego to wynika,
> gdzie tkwi błąd. A może takie robione sosy 'tak mają'?

Chyba "tak mają", bo u mnie z ketchupem też taki problem występuje.
Spróbuję go ustabilizować mąką ziemniaczaną.

> Z żadnym z
> kupnych, które wcześniej używaliśmy nie było takiego typu problemu.

Pewnie, tylko przeczytaj ich skład.
Justyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-06-18 13:23:56

Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 18 Jun 2009 12:10:27 +0200, GK napisał(a):


> Występował jednak przy podawaniu jeden problem, który nie wiem z czego
> wynika. Otóż po nałożeniu na makaron, sos rozdzielał się, a właściwie
> tak jakby puszczał wodę. Pod makaronem trochę się tej wody zbierało,
> trzeba było odlewać przed zjedzeniem. Nie bardzo wiem z czego to wynika,

Z braku substancji wiążących wodę, czyli np gumy guar czy inych "dobrości",
dodawanych do wyrobów przemysłowych.
Domowy sos ze słoika trzeba przed użyciem po prostu podgrzać, doprawić
zawiesiną z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i zagotować.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-06-18 14:12:17

Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:amj05vhb36k7$.1mbx5ibsl4ac4.dlg@40tude.net...

> Z braku substancji wiążących wodę, czyli np gumy guar czy inych
"dobrości",
> dodawanych do wyrobów przemysłowych.
> Domowy sos ze słoika trzeba przed użyciem po prostu podgrzać, doprawić
> zawiesiną z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i zagotować.

Albo krochmalu ryżowego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-06-18 16:57:06

Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: "Grzegorz K." <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:amj05vhb36k7$.1mbx5ibsl4ac4.dlg@40tude.net...
>
>> Z braku substancji wiążących wodę, czyli np gumy guar czy inych
> "dobrości",
>> dodawanych do wyrobów przemysłowych.
>> Domowy sos ze słoika trzeba przed użyciem po prostu podgrzać, doprawić
>> zawiesiną z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i zagotować.
>
> Albo krochmalu ryżowego.
>
>

Dziękuję wszystkim za wskazówki i wyjaśnienia!
Pozdrawiam,
Grzegorz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MOJE GORLICE
MOJE GORLICE
SZASZŁYKI
Towar spod lady
co na piknik...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »