Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: GK <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z
konsystencją
Date: Thu, 18 Jun 2009 12:10:27 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 18
Message-ID: <h1d3qm$git$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: grego69@NO_SPAM_op.pl
NNTP-Posting-Host: fig170.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1245319830 16989 83.13.214.170 (18 Jun 2009 10:10:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Jun 2009 10:10:30 +0000 (UTC)
X-User: grego69
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323043
Ukryj nagłówki
Witam,
W zeszłym roku pierwszy raz przygotowywałem sos pomidorowy do
zawekowania. Metodologia prosta, pomidory parzyłem, obierałem ze skórki,
usuwałem gniazda, miksowałem, pulpę gotowałem do zagęstnienia na
kuchence. Potem dodawałem oliwy, trochę soli i zioła, po czym do słoika.
Sos wyszedł nawet nawet... nie będę się chwalił. Zjedliśmy z żoną do
spaghetti wszystkie jakie były zrobione.
Występował jednak przy podawaniu jeden problem, który nie wiem z czego
wynika. Otóż po nałożeniu na makaron, sos rozdzielał się, a właściwie
tak jakby puszczał wodę. Pod makaronem trochę się tej wody zbierało,
trzeba było odlewać przed zjedzeniem. Nie bardzo wiem z czego to wynika,
gdzie tkwi błąd. A może takie robione sosy 'tak mają'? Z żadnym z
kupnych, które wcześniej używaliśmy nie było takiego typu problemu.
Sezon przygotowywania sosów za nie tak długo nadejdzie i wolałbym do
tego czasu wiedzieć co robiłem nie tak, lub jak przygotować lepszy sos.
Liczę na Waszą pomoc i sugestie.
Pozdrawiam,
Grzegorz
|