Data: 2009-06-18 10:55:26
Temat: Re: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h1d3qm$git$1@inews.gazeta.pl...
Zmień technologię - przepuść pomidory przez dobrą sokowirówkę (pomidory
żelują, więc byle sokowirówka się zapcha) lub maszynkę do soków. Osobiście
puściłbym je do robota Fenomen Zelmera i starł na tarczach do wiórków.
Uzyskaną w ten sposób pulpę sprasował na prasie do soków, ale nie do
calkowitego jego pozbawienia. Sok w buteleczki i w zależności od zamknięcia
po pasteryzacji zakręcić lub zakapslować. Doskonały napój do picia zimą.
Resztę pulpy ogrzewać i przetrzeć na sicie, aby oddzielić pestki i
skórki. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać zmielone przyprawy i olej, nałożyć
w sloiki i zapasteryzować. Sos można zagęścić krochmalem, najlepiej ze
skrobii kukurydzianej.
|