Data: 2009-06-18 10:10:27
Temat: Sos pomidorowy (do spaghetti) - jak przygotować do słoika? Problemy z konsystencją
Od: GK <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
W zeszłym roku pierwszy raz przygotowywałem sos pomidorowy do
zawekowania. Metodologia prosta, pomidory parzyłem, obierałem ze skórki,
usuwałem gniazda, miksowałem, pulpę gotowałem do zagęstnienia na
kuchence. Potem dodawałem oliwy, trochę soli i zioła, po czym do słoika.
Sos wyszedł nawet nawet... nie będę się chwalił. Zjedliśmy z żoną do
spaghetti wszystkie jakie były zrobione.
Występował jednak przy podawaniu jeden problem, który nie wiem z czego
wynika. Otóż po nałożeniu na makaron, sos rozdzielał się, a właściwie
tak jakby puszczał wodę. Pod makaronem trochę się tej wody zbierało,
trzeba było odlewać przed zjedzeniem. Nie bardzo wiem z czego to wynika,
gdzie tkwi błąd. A może takie robione sosy 'tak mają'? Z żadnym z
kupnych, które wcześniej używaliśmy nie było takiego typu problemu.
Sezon przygotowywania sosów za nie tak długo nadejdzie i wolałbym do
tego czasu wiedzieć co robiłem nie tak, lub jak przygotować lepszy sos.
Liczę na Waszą pomoc i sugestie.
Pozdrawiam,
Grzegorz
|