Data: 2011-01-09 14:05:13
Temat: Spec od pieczenia chleba potrzebny
Od: Marek <b...@e...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Stawiam w pieczeniu chleba już "drugie" kroki. Doświadczam pewien
problem, którego wyjaśnienia nie mogę doszukać się w sieci. Otóż chleb
wychodzi niemalże idealnie z wyjątkiem górnej jego części, która jest
znacznie jaśniejsza i kruszy się. Co robię niewłaściwie?
Chleb robiony jest na zakwasie z przewagą mąki żytniej 720. Mąka
pszenna: 750. Dodaję nieco oleju (łyżka na 1kg). Wyrabianie ciasta i
pieczenie odbywa się w maszynie. Wyrastanie: poza nią gdyż te zabawki
nie przewidują, że jadalny chleb wyrasta 4-5h. Próby czyniłem z mlekiem
i wodą - niewielka różnica.
--
Pozdrawiam,
Marek
|