« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-19 20:54:08
Temat: Sposoby smazenia karpiaWitam,
mam taka sprawe, otoz w moim domu rodzinnym na Wigile zawsze byl karp
smazony tak - krojony na dzwonka szerkowosci 4-5 cm, po czym usuwany jest
kregoslup, przez co powstaja z kazdego dzwonka 2 kotleciki o wymiarach okolo
4x8 cm. Taki kotlecik smazony jest na MASLE po obtoczeniu w mace, jajku i
tartej bulce. Niebo w gebie. Natomiast moi tesciowie od zawsze kroja karpia
na dzwonka o szerokosci 1 cm i takie juz smaza - ale uwaga uwaga, obtoczone
tylko w mace i to na oliwie (!). Nie chodzi mi o to ktory sposob jest
lepszy - bo to ja wiem doskonale ;-P, ale raczej chcialbym sie rozeznac
ktora forma jest wsrod grupowiczow bardziej popularna.
cac
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-19 21:27:53
Temat: Re: Sposoby smazenia karpiaObtaczanie ryb w makach, jajkach, bulkach tartych osobiscie uwazam za
przestepstwo, ale kazdy jak lubi. U moich rodzicow karp jest w calosci
faszerowany warzywami i do tego sos pomidorowo - czarno porzeczkowy (bez
maki!) i taki mi najlepiej smakuje.
Monika
"Cahir aep Ceallach" <c...@w...plUSUNTO> schrieb im Newsbeitrag
news:brvol1$sjk$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> mam taka sprawe, otoz w moim domu rodzinnym na Wigile zawsze byl karp
> smazony tak - krojony na dzwonka szerkowosci 4-5 cm, po czym usuwany jest
> kregoslup, przez co powstaja z kazdego dzwonka 2 kotleciki o wymiarach
okolo
> 4x8 cm. Taki kotlecik smazony jest na MASLE po obtoczeniu w mace, jajku i
> tartej bulce. Niebo w gebie. Natomiast moi tesciowie od zawsze kroja
karpia
> na dzwonka o szerokosci 1 cm i takie juz smaza - ale uwaga uwaga,
obtoczone
> tylko w mace i to na oliwie (!). Nie chodzi mi o to ktory sposob jest
> lepszy - bo to ja wiem doskonale ;-P, ale raczej chcialbym sie rozeznac
> ktora forma jest wsrod grupowiczow bardziej popularna.
>
> cac
>
> --
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-19 21:33:58
Temat: Re: Sposoby smazenia karpiaLe vendredi 19 décembre 2003 ŕ 21:54:08, vous écriviez :
> Witam,
> mam taka sprawe, otoz w moim domu rodzinnym na Wigile zawsze byl karp
> smazony tak - krojony na dzwonka szerkowosci 4-5 cm, po czym usuwany jest
> kregoslup, przez co powstaja z kazdego dzwonka 2 kotleciki o wymiarach okolo
> 4x8 cm. Taki kotlecik smazony jest na MASLE po obtoczeniu w mace, jajku i
> tartej bulce. Niebo w gebie. Natomiast moi tesciowie od zawsze kroja karpia
> na dzwonka o szerokosci 1 cm i takie juz smaza - ale uwaga uwaga, obtoczone
> tylko w mace i to na oliwie (!). Nie chodzi mi o to ktory sposob jest
> lepszy - bo to ja wiem doskonale ;-P, ale raczej chcialbym sie rozeznac
> ktora forma jest wsrod grupowiczow bardziej popularna.
Najlepszy jest, oczywiscie, karp gotowany
Ewcia
ps. polany maslem z posiekanym jajkiem
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-19 23:09:04
Temat: Re: Sposoby smazenia karpia> Witam,
>
> mam taka sprawe, otoz w moim domu rodzinnym na Wigile zawsze byl karp
> smazony tak - krojony na dzwonka szerkowosci 4-5 cm, po czym usuwany jest
> kregoslup, przez co powstaja z kazdego dzwonka 2 kotleciki o wymiarach okolo
> 4x8 cm. Taki kotlecik smazony jest na MASLE po obtoczeniu w mace, jajku i
> tartej bulce. Niebo w gebie. Natomiast moi tesciowie od zawsze kroja karpia
> na dzwonka o szerokosci 1 cm i takie juz smaza - ale uwaga uwaga, obtoczone
> tylko w mace i to na oliwie (!). Nie chodzi mi o to ktory sposob jest
> lepszy - bo to ja wiem doskonale ;-P, ale raczej chcialbym sie rozeznac
> ktora forma jest wsrod grupowiczow bardziej popularna.
>
> cac
>
> --
>
>
Witam!
U mnie w domu karpia oprawia zawsze mężczyzna/ upolował to niech go oprawi/,
kroję na dzwonka, okładam cebulą /niech poleży/ , solę. Potem wyjmuję z cebuli
i obtaczam tylko w mące. Smażę na oleju, tak żeby skórka była chrupiąca . pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-20 06:53:11
Temat: Re: Sposoby smazenia karpiaCahir aep Ceallach wrote:
> ktora forma jest wsrod grupowiczow bardziej popularna.
smaruje chwasta od srodka i na zewnatrz masłem, dodaje jakies ziółko,
zawijam w folie aluminiowa i wrzucam do nagrzanego piekarnika na jakies
45 minut.
--
zbieram mamony na cremony
... na volvo tez ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-20 19:30:18
Temat: Re: Sposoby smazenia karpia
Użytkownik "Cahir aep Ceallach" <c...@w...plUSUNTO> napisał w wiadomości
news:brvol1$sjk$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> mam taka sprawe, otoz w moim domu rodzinnym na Wigile zawsze byl karp
> smazony tak - krojony na dzwonka szerkowosci 4-5 cm,
Robię podobnie jak Ty, obtoczony w tartej bułce z mąką, smażę na
oliwie, po czym przekładam do brytwannny z sitem, gdzie na dnie jest zalewa
z liściem laurowym, maggi i jakimś ziółkiem, nagrzewam, aby przeszedł parą.
Jest pulchny i mało nasączony tłuszczem.
Victoria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |