Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "AniaS" <a...@p...com>
Subject: Stefcia
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <01bf8f2b$115aeb00$3502000a@inzania.szpital.zamosc.tpnet.pl>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1155
Lines: 20
Date: Thu, 16 Mar 2000 09:39:50 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.148.129
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953199590 195.117.148.129 (Thu, 16 Mar 2000 10:39:50 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 Mar 2000 10:39:50 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24899
Ukryj nagłówki
Jeśli ktoś zna, to się przyłączy do zachwytów, a jeśli nie - polecam,
pycha.
Stefcia (pod taką nazwą to u nas funkcjonuje)
1 l mleka,
1 margaryna,
1 szkl. cukru,
1 mała paczka cukru waniliowego
wszystko zagotować, ale wcześniej odłożyć do innego rondelka 4 płaskie
łyżki margaryny, 4 łyżki cukru, dodać 2 łyżki kakao i 6 łyżek ugotowanej
masy i ugotować polewę.
Do reszty masy wsypać 1 szkl. kaszy manny (po łyżce) i 2 łyżki kakao,
gotować ciągle mieszając aż do zgęstnienia (najlepiej mieszać trzepaczką -
nie robią się grudki) .
Na kwadratowej blaszce ułożyć warstwę herbatników, wylać gorącą masę,
przykryć drugą warstwą herbatników i polać przygotowaną polewą. W
zależności od wielkości blaszki potrzeba 5 lub 6 paczek herbatników.
Odstawić do wystygnięcia (ale np. mój mąż nigdy nie wytrzymuje i zjada
kilka kawałków jeszcze na ciepło).
|