« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-17 18:14:46
Temat: Surówka z kapusty - od "Chińczyków"Hej,
kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym) surówki
z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
jeszcze pyszniejsza)?
Dzieki za pomoc,
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-17 18:31:42
Temat: Re: Surówka z kapusty - od "Chińczyków"
Użytkownik Goosie <g...@d...astercity.net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:casn2i$18uh$...@m...aster.pl...
> Hej,
>
> kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
surówki
> z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
> jeszcze pyszniejsza)?
>
> Dzieki za pomoc,
> Gosia
raz ze polezy troche i sie zgryzie, dwa ze musi byc ocet zeby kwasnosc
byla...a idealnie gdy to jest ocet ryzowy :) czego do konca bym jednak nie
oczekwiala od budek,po trzecie docukrzone uczciwie...i dosolone...i czekac!
(a jak zaczynali to jeszcze kielki tam bywaly...gdzie te czasy...a w
mieszankach do mies pedy babmusa itp)
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 22:40:57
Temat: Re: Surówka z kapusty - od "Chińczyków"Goosie wrote:
> Hej,
>
> kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
> surówki z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz
> z młodej jest jeszcze pyszniejsza)?
>
> Dzieki za pomoc,
> Gosia
===
Za tym smakiem kryje się *tajemnica*. Przez długi czas kombinowałem z
surówką grecką. Jej *niepowtarzalny* smak rozbijał mnie o parapet. Po
stopięćdziesiątej próbie odkryłem rzecz *najprostszą*: grecka surówka z
kapusty ma spory dodatek mielonych, zielonych oliwek!!! Teraz tylko taką
robię. Jest najgenialniejsza z genialnych.
Podejżewam, że w tej chińskiej jest jakiś prosty, tradycyjny, typowo chiński
dodatek lub dwa dodatki (słodki i kwaśny). To nie może być skompliukowane!
Najprostszy wzór, jaki przychodzi mi do głowy to ocet ryżowy i cukier, ale
to zbyt banalne. Kombinuj w tym kierunku.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 00:46:55
Temat: Re: Surówka z kapusty - odGoosie <g...@d...astercity.net> napisał(a):
> Hej,
>
> kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
surówki
> z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
> jeszcze pyszniejsza)?
Skad te "chinczyki"? Nie ma przeciez kuchni "chinskej" tylko Kantonska,
Pekinska, etc - diamteralnie od siebie rozne.
A nie mozesz ich zapytac o skladniki, eh?
Takie cus robie czasami do salaty, ale to pewnie nie to, choc smakuje
kwasno-slodko.
1/4 szklanki octu jablkowego
1/2 szklanki cukru pudru
lyzeczka czerwonej ostrej zmielonej papryki
2 lyzki stolowe musztardy (dijon albo cus takego, byle by nie z chrzanem.)
1 lyzka nasion selera (calych nasion.)
szczypta soli
woda wedlug uznania (ok. 1/2 szklanki)
Zmieszac dobrze ocet, cukier, musztarde i sol (najlepiej zmiksowac). Dodac
nasiona selera papryke i wymieszac lyzka (nie miksowac.) Sprobowac i
dodawac powoli wody ciagle mieszajac az bedzie "dobre" (to subiektywne.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |