Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Surówka z kapusty - od
Date: Fri, 18 Jun 2004 00:46:55 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 34
Message-ID: <cate1v$8vb$1@inews.gazeta.pl>
References: <casn2i$18uh$1@mamut1.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.66.65.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087519615 9195 172.20.26.241 (18 Jun 2004 00:46:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Jun 2004 00:46:55 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: dialup-4.155.66.65.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205152
Ukryj nagłówki
Goosie <g...@d...astercity.net> napisał(a):
> Hej,
>
> kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
surówki
> z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
> jeszcze pyszniejsza)?
Skad te "chinczyki"? Nie ma przeciez kuchni "chinskej" tylko Kantonska,
Pekinska, etc - diamteralnie od siebie rozne.
A nie mozesz ich zapytac o skladniki, eh?
Takie cus robie czasami do salaty, ale to pewnie nie to, choc smakuje
kwasno-slodko.
1/4 szklanki octu jablkowego
1/2 szklanki cukru pudru
lyzeczka czerwonej ostrej zmielonej papryki
2 lyzki stolowe musztardy (dijon albo cus takego, byle by nie z chrzanem.)
1 lyzka nasion selera (calych nasion.)
szczypta soli
woda wedlug uznania (ok. 1/2 szklanki)
Zmieszac dobrze ocet, cukier, musztarde i sol (najlepiej zmiksowac). Dodac
nasiona selera papryke i wymieszac lyzka (nie miksowac.) Sprobowac i
dodawac powoli wody ciagle mieszajac az bedzie "dobre" (to subiektywne.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|