Data: 2004-06-18 00:46:55
Temat: Re: Surówka z kapusty - od
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Goosie <g...@d...astercity.net> napisał(a):
> Hej,
>
> kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
surówki
> z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz z młodej jest
> jeszcze pyszniejsza)?
Skad te "chinczyki"? Nie ma przeciez kuchni "chinskej" tylko Kantonska,
Pekinska, etc - diamteralnie od siebie rozne.
A nie mozesz ich zapytac o skladniki, eh?
Takie cus robie czasami do salaty, ale to pewnie nie to, choc smakuje
kwasno-slodko.
1/4 szklanki octu jablkowego
1/2 szklanki cukru pudru
lyzeczka czerwonej ostrej zmielonej papryki
2 lyzki stolowe musztardy (dijon albo cus takego, byle by nie z chrzanem.)
1 lyzka nasion selera (calych nasion.)
szczypta soli
woda wedlug uznania (ok. 1/2 szklanki)
Zmieszac dobrze ocet, cukier, musztarde i sol (najlepiej zmiksowac). Dodac
nasiona selera papryke i wymieszac lyzka (nie miksowac.) Sprobowac i
dodawac powoli wody ciagle mieszajac az bedzie "dobre" (to subiektywne.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|