Data: 2004-06-17 22:40:57
Temat: Re: Surówka z kapusty - od "Chińczyków"
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Goosie wrote:
> Hej,
>
> kto mógłby mi zdradzić, jaki sekret stoi za smakiem (słodko-kwaśnym)
> surówki z kapusty białej, podawanej w chińskich jadłodajniach (teraz
> z młodej jest jeszcze pyszniejsza)?
>
> Dzieki za pomoc,
> Gosia
===
Za tym smakiem kryje się *tajemnica*. Przez długi czas kombinowałem z
surówką grecką. Jej *niepowtarzalny* smak rozbijał mnie o parapet. Po
stopięćdziesiątej próbie odkryłem rzecz *najprostszą*: grecka surówka z
kapusty ma spory dodatek mielonych, zielonych oliwek!!! Teraz tylko taką
robię. Jest najgenialniejsza z genialnych.
Podejżewam, że w tej chińskiej jest jakiś prosty, tradycyjny, typowo chiński
dodatek lub dwa dodatki (słodki i kwaśny). To nie może być skompliukowane!
Najprostszy wzór, jaki przychodzi mi do głowy to ocet ryżowy i cukier, ale
to zbyt banalne. Kombinuj w tym kierunku.
waldek
===
|