« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-28 19:10:01
Temat: Swieze buleczki
Czy ktos bylby tak uprzejmy i podal przepis na swieze buleczki wlasnej
roboty. Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
--
____________________________________________________
___
Adam K. Kozlowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-28 20:39:07
Temat: Re: Swieze buleczki
Użytkownik Nasht <n...@f...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:89eh66$ei6$...@s...icm.edu.pl...
>
> Czy ktos bylby tak uprzejmy i podal przepis na swieze buleczki wlasnej
> roboty. Z gory dziekuje.
>
Nie ma sprawy. Jakie chcesz? delikatne-maslene, tradycyjne bulki czy moze na
slodko np. z budyniem?
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-28 22:55:41
Temat: Re: Swieze buleczkiOn Mon, 28 Feb 2000, Przemyslaw Koziarski wrote:
> Nie ma sprawy. Jakie chcesz? delikatne-maslene, tradycyjne bulki czy moze na
> slodko np. z budyniem?
Jedno i drugie, jesli mozna.
Kris :)~~~~~
--
Krzysztof G. Baranowski - Prezes Klubu Nieszkodliwych Manjaków
"Smith & Wesson - The original point and click interface..."
http://www.knm.org.pl/ <p...@m...knm.org.pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 00:38:23
Temat: Re: Swieze buleczki
"Krzysztof G. Baranowski" wrote:
> On Mon, 28 Feb 2000, Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Nie ma sprawy. Jakie chcesz? delikatne-maslene, tradycyjne bulki czy moze na
> > slodko np. z budyniem?
> Jedno i drugie, jesli mozna.
Podam ci przepis na slodkie buleczki:
4 zoltka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
1 lyzka wanili albo cukier waniliowy
50 gr drozdzy (2 paczuszki suszonych w USA)
100 gr masla roztopionego
maki ile wejdzie, okolo 3-4 szklanki
Mleko podgrzac, dodac drozdze, pol szklanki maki i lyzke cukru, zostawic az
drozdze zaczna puchnac. Z reszty cukru i zoltek ukrecic kogel mogiel, dodac do
drozdzy, wymieszac, dodac 2 szklanki maki, lekko zarobic, dodac maslo, zarobic,
dodac tyle maki, aby wyszlo bardzo miekkie i elastyczne ciasto. Zostawic na
godzine, gdy zdwoi objetosc, urywac male kawalki i formowac w buleczki. Te
ukladac na poproszonej maka blasze. Przykryc sciereczka, zostawic do wyrosniecia.
Rozgrzac piec do 180C/350F, delikatnie wstawic blache do pieca. Po dziesieciu
minutach posmarowac mlekiem, i piec jeszcze piec minut. Sprawdzic patyczkiem.
Swietne na cieplo, a gdy wystygna, 10 sekund w mikrofali przywraca im mlodosc.
Ciasto mozna zamrozic przed pierwszym rosnieciem.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 09:45:06
Temat: Re: Swieze buleczki
Przemyslaw Koziarski napisał(a):
> Użytkownik Nasht <n...@f...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:89eh66$ei6$...@s...icm.edu.pl...
> >
> > Czy ktos bylby tak uprzejmy i podal przepis na swieze buleczki wlasnej
> > roboty. Z gory dziekuje.
> >
>
> Nie ma sprawy. Jakie chcesz? delikatne-maslene, tradycyjne bulki czy moze na
> slodko np. z budyniem?
>
> Przemyslaw Koziarski
Nie wiem, jak Nasht, ale ja proszę o "wsystkie tsy"!!!
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 10:07:46
Temat: Re: Swieze buleczkipodpisuje sie pod prosba Joanny
pozdrawiam
--
____________________________________________________
___
Adam K. Kozlowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 10:08:38
Temat: Re: Swieze buleczki
Użytkownik "Nasht" <n...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:89eh66$ei6$1@sunsite.icm.edu.pl...
>
> Czy ktos bylby tak uprzejmy i podal przepis na swieze buleczki wlasnej
> roboty. Z gory dziekuje.
Najlepsze z dobrej piekarni - a własnej roboty dlatego, że trzeba po nie iść
:))))
--I-Z-B-A--L-O-R-D-O-W--P-S-S--
STAŻYSTA-OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
----------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 10:08:46
Temat: Re: Swieze buleczkiPodpisuje sie pod prosba Joanny i zgory dziekuje.
pozdrawiam
--
____________________________________________________
___
Adam K. Kozlowski
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Nie wiem, jak Nasht, ale ja proszę o "wsystkie tsy"!!!
>
> Joanna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 13:59:43
Temat: Odp: Swieze buleczki> > Czy ktos bylby tak uprzejmy i podal przepis na swieze buleczki wlasnej
> > roboty. Z gory dziekuje.
>
>
> Najlepsze z dobrej piekarni - a własnej roboty dlatego, że trzeba po nie
iść
> :))))
>
Dobra piekarnie? Uuuuuuu, chyba w mocym zaniku :))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 14:46:37
Temat: Re: Swieze buleczki - drozdzowki z budyniemDrozdzowki z budyniem :
ugotowac budyn waniliowy (normalny z 1/2 l mleka+50 g cukru) i ochlodzic
ciagle mieszajac
ciasto :
500g maki
40 g drozdzy
250 ml mleka
40 g masla roztopionego masla
1 cale jajko
50g cukru
z powyzszych zrobic ciasto drozdzowe, mozna sposobem tradycyjnym, mozna w
malakserze - wrzucamy wszystko i pare minut na srednich obrotach, ma wyjsc
jedwabiste ciasto, musi calkowicie odchodzic od reki, zostawic do
wyrosniecia x2
rozwalkowac na prostokat, posmarowac roztopionym maslem (kolejne 40g)
posypac ok. 100g cukru i rodzynkami, zwinac w rulon, pokroic bardzo ostrym
nozem na plastry 1-1.5 cm, ukladac na blaszce wylozonej papierem do
pieczenia, na srodku kazdego plastra wgniesc spory dolek i nalozyc budyniu,
zostawic aby troche podrosly, posmarowac dookola mieszanina zoltek i
smietany 30%, piec ok. 15-20 min w 175C.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |