Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gctr.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel
.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Swieze buleczki
References: <89eh66$ei6$1@sunsite.icm.edu.pl> <89emdb$2i2$1@sunsite.icm.edu.pl>
<P...@m...knm.org.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 30
Date: Tue, 29 Feb 2000 16:38:23 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.147
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 951871471 207.71.222.147 (Tue, 29 Feb 2000 16:44:31 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Feb 2000 16:44:31 PST
X-Received-Date: Tue, 29 Feb 2000 16:44:31 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23933
Ukryj nagłówki
"Krzysztof G. Baranowski" wrote:
> On Mon, 28 Feb 2000, Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Nie ma sprawy. Jakie chcesz? delikatne-maslene, tradycyjne bulki czy moze na
> > slodko np. z budyniem?
> Jedno i drugie, jesli mozna.
Podam ci przepis na slodkie buleczki:
4 zoltka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
1 lyzka wanili albo cukier waniliowy
50 gr drozdzy (2 paczuszki suszonych w USA)
100 gr masla roztopionego
maki ile wejdzie, okolo 3-4 szklanki
Mleko podgrzac, dodac drozdze, pol szklanki maki i lyzke cukru, zostawic az
drozdze zaczna puchnac. Z reszty cukru i zoltek ukrecic kogel mogiel, dodac do
drozdzy, wymieszac, dodac 2 szklanki maki, lekko zarobic, dodac maslo, zarobic,
dodac tyle maki, aby wyszlo bardzo miekkie i elastyczne ciasto. Zostawic na
godzine, gdy zdwoi objetosc, urywac male kawalki i formowac w buleczki. Te
ukladac na poproszonej maka blasze. Przykryc sciereczka, zostawic do wyrosniecia.
Rozgrzac piec do 180C/350F, delikatnie wstawic blache do pieca. Po dziesieciu
minutach posmarowac mlekiem, i piec jeszcze piec minut. Sprawdzic patyczkiem.
Swietne na cieplo, a gdy wystygna, 10 sekund w mikrofali przywraca im mlodosc.
Ciasto mozna zamrozic przed pierwszym rosnieciem.
Magdalena
|