Data: 2000-03-01 00:38:23
Temat: Re: Swieze buleczki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krzysztof G. Baranowski" wrote:
> On Mon, 28 Feb 2000, Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Nie ma sprawy. Jakie chcesz? delikatne-maslene, tradycyjne bulki czy moze na
> > slodko np. z budyniem?
> Jedno i drugie, jesli mozna.
Podam ci przepis na slodkie buleczki:
4 zoltka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
1 lyzka wanili albo cukier waniliowy
50 gr drozdzy (2 paczuszki suszonych w USA)
100 gr masla roztopionego
maki ile wejdzie, okolo 3-4 szklanki
Mleko podgrzac, dodac drozdze, pol szklanki maki i lyzke cukru, zostawic az
drozdze zaczna puchnac. Z reszty cukru i zoltek ukrecic kogel mogiel, dodac do
drozdzy, wymieszac, dodac 2 szklanki maki, lekko zarobic, dodac maslo, zarobic,
dodac tyle maki, aby wyszlo bardzo miekkie i elastyczne ciasto. Zostawic na
godzine, gdy zdwoi objetosc, urywac male kawalki i formowac w buleczki. Te
ukladac na poproszonej maka blasze. Przykryc sciereczka, zostawic do wyrosniecia.
Rozgrzac piec do 180C/350F, delikatnie wstawic blache do pieca. Po dziesieciu
minutach posmarowac mlekiem, i piec jeszcze piec minut. Sprawdzic patyczkiem.
Swietne na cieplo, a gdy wystygna, 10 sekund w mikrofali przywraca im mlodosc.
Ciasto mozna zamrozic przed pierwszym rosnieciem.
Magdalena
|