Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Szarlotka :o)
Date: Mon, 27 Aug 2001 16:02:26 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 38
Message-ID: <9mdjts$9rp$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 998920956 10105 148.81.93.2 (27 Aug 2001 14:02:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Aug 2001 14:02:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64361
Ukryj nagłówki
Mniam... mniammm... przepraszam, ale koncze jesc przepyszna szarlotke, ktora
wraz z przepisem dostalam wczoraj od kolegi. Jest pyszna. Mniammm.... Wiec
wklepuje przepis.
ciasto:
3-4 szkl. maki
1 szkl. cukru pudru
1 jajo
3 zoltka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kwasnej smietany
1 kostka margaryny "Palma"
1/2 kostki masla
aromat waniliowy
2 kg kwasnych jablek (np. antonowki)
1 galaretka
Make pzesiac z proszkiem, tluszcz zetrzec na tarce, dodac zoltka, jajo,
cukier i smietane oraz aromat. Wszsytko szybko zagniesc. ciasto podzielic na
dwie czesci. Na wylozona papierem do pieczenia blache przeniesc rozwalkowany
placek ciasta i podpiec na zloty kolor (wkladamy do bardzo
nagrzanegopiekarnika i pieczemy na bardzo malym ogniu).
Na podpieczony placek wykladamy jablka (moga byc surowe lub lekko rosmazone)
i posypujemy galaretka. Przykrywamy drugim plackiem i pieczemy ok. 1godz.
(wkladamy do bardzo nagrzanegopiekarnika i pieczemy na bardzo malym ogniu).
To by bylo tyle. Jutro jade do Wilna, wiec zrobie dla mamy i brata :o))) Mam
nadzieje, ze wyjdzie dobrze.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|