« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-09 09:43:02
Temat: Sznycel cielecy wg. Maklowicza na oko robiony (P)Witam!
Kiedys (jakies 3 programy temu) Maklowicz podawal przepis na sznycel cielecy
w winie z estragonem. Wczoraj zrobilam cos takiego na obiad (moglam czegos
nie dodac, co podal pan Maklowicz bo robilam z pamieci) i wyszlo calkiem
smaczne, w smaku przypominajace kurczaka/indyka z majerankiem i jablkami wg.
przepisu Magdaleny Bassett, ze przewaga smakowa plusowa dla tego drugiego:)
Moze ktos nie ogladal programu i skorzysta z przepisu (wprawdzie
niedokladnego) wiec podaje, jednak proporcje sa na oko.
Sznycel cielecy
1,5 szklanki bialego wina
1 lyzka estragonu
sol
pieprz
maka do obtaczania sznycla
olej do smazenia (ja dalam oliwe z oliwek)
Mieso posolic, popieprzyc, obtaczac w mace i podsmazyc na patelni na zloty
kolor. Zmniejszyc temperature, wlac wino i wsypac estragon. I niech sie tak
pichci na wolnym ogniu jakies 20-30 minut. Z wina, estragonu i maki z
panierki sznycli powstanie pyszny, gesty sos. Ewentualnie dosolic do smaku.
Bardzo proste wykonanie i smaczny rezultat.
Pozdrawiam,
Niteczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-09 11:19:40
Temat: Re: Sznycel cielecy wg. Maklowicza na oko robiony (P)Dokładny przepis brzmi:
Cielęcina z estragonem
400 g cielęciny na sznycle
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
0,5 szklanki śmietany
1 szklanka bulionu
biały pieprz, sól
Sznycle obtoczyć w mące, posypać białym pieprzem i solą. Obsmażyć na maśle
ok. 2-3 minut z każdej strony. Otworzyć wino, dolać. Dosypać odrobinę
estragonu suszonego lub 1 gałązkę świeżego, przykryć i dusić z bulionem do
miękkości. Na koniec dodać śmietany aby zrobił się sos, dokładnie wymieszać
i lekko odparować do zgęstnienia.
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |