Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Niteczka" <n...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sznycel cielecy wg. Maklowicza na oko robiony (P)
Date: Mon, 9 Sep 2002 11:43:02 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 30
Message-ID: <6...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: as3-126.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1031564764 6300 62.148.66.126 (9 Sep 2002 09:46:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Sep 2002 09:46:04 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124517
Ukryj nagłówki
Witam!
Kiedys (jakies 3 programy temu) Maklowicz podawal przepis na sznycel cielecy
w winie z estragonem. Wczoraj zrobilam cos takiego na obiad (moglam czegos
nie dodac, co podal pan Maklowicz bo robilam z pamieci) i wyszlo calkiem
smaczne, w smaku przypominajace kurczaka/indyka z majerankiem i jablkami wg.
przepisu Magdaleny Bassett, ze przewaga smakowa plusowa dla tego drugiego:)
Moze ktos nie ogladal programu i skorzysta z przepisu (wprawdzie
niedokladnego) wiec podaje, jednak proporcje sa na oko.
Sznycel cielecy
1,5 szklanki bialego wina
1 lyzka estragonu
sol
pieprz
maka do obtaczania sznycla
olej do smazenia (ja dalam oliwe z oliwek)
Mieso posolic, popieprzyc, obtaczac w mace i podsmazyc na patelni na zloty
kolor. Zmniejszyc temperature, wlac wino i wsypac estragon. I niech sie tak
pichci na wolnym ogniu jakies 20-30 minut. Z wina, estragonu i maki z
panierki sznycli powstanie pyszny, gesty sos. Ewentualnie dosolic do smaku.
Bardzo proste wykonanie i smaczny rezultat.
Pozdrawiam,
Niteczka
|