Data: 2002-09-09 09:43:02
Temat: Sznycel cielecy wg. Maklowicza na oko robiony (P)
Od: "Niteczka" <n...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Kiedys (jakies 3 programy temu) Maklowicz podawal przepis na sznycel cielecy
w winie z estragonem. Wczoraj zrobilam cos takiego na obiad (moglam czegos
nie dodac, co podal pan Maklowicz bo robilam z pamieci) i wyszlo calkiem
smaczne, w smaku przypominajace kurczaka/indyka z majerankiem i jablkami wg.
przepisu Magdaleny Bassett, ze przewaga smakowa plusowa dla tego drugiego:)
Moze ktos nie ogladal programu i skorzysta z przepisu (wprawdzie
niedokladnego) wiec podaje, jednak proporcje sa na oko.
Sznycel cielecy
1,5 szklanki bialego wina
1 lyzka estragonu
sol
pieprz
maka do obtaczania sznycla
olej do smazenia (ja dalam oliwe z oliwek)
Mieso posolic, popieprzyc, obtaczac w mace i podsmazyc na patelni na zloty
kolor. Zmniejszyc temperature, wlac wino i wsypac estragon. I niech sie tak
pichci na wolnym ogniu jakies 20-30 minut. Z wina, estragonu i maki z
panierki sznycli powstanie pyszny, gesty sos. Ewentualnie dosolic do smaku.
Bardzo proste wykonanie i smaczny rezultat.
Pozdrawiam,
Niteczka
|