Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szparagi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szparagi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-06 19:02:05

Temat: Szparagi
Od: "Aleksandra" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Czym nalezy sie kierowac kupujac szparagi: wybierac cienkie i mniejsze czy
grube i dlugie???
Czy szparagi sa niskokaloryczne????
Ja nalezy je przyrzadzac???

Thanx za odpowiedz.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-09 14:14:18

Temat: Re: Szparagi
Od: Krzysztof Cieniuch <b...@u...mat.uni.torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aleksandra <s...@p...fm> wrote:
: Czym nalezy sie kierowac kupujac szparagi: wybierac cienkie i mniejsze czy
: grube i dlugie???
: Czy szparagi sa niskokaloryczne????
: Ja nalezy je przyrzadzac???

Najlepiej grube latwiej sie obiera,ponadto musza byc biale rozowawe dostaly
juz swiatla albo oczywiscie zielone.Wazna jest pora zbierania tego
oczywiscie nie da sie sprawdzic :-) musza byc bardzo wczesnie rwane.
i oczywiscie nie moga byc wyschniete nawet jak sa na straganie powinny
plywac w wodzie jak sprawdzic czy sa swieze wez peczek i poruszaj nim
szparagi trac o siebie powinny wydac taki mily dzwiek swiezosci:-)
a juz na pewno unikaj tych z wyschnietymi miejscami ciecia.
Same szparagi sa bardzo nisko kaloryczne ale... najlepsze sa z sosem
holenderskim duuuzo masla.Najlepiej kupic gotowy sos w proszku najlepiej
firmy "Maggi" mozna tez zrobic nastepujacy sos bierzemy np. pol kostki masla
rozpuszczamy je na patelni ale nie rumienimy dodajemy taka sama objetosciowo
ilosc maki rozprowadzamy (na poczatku beda grudki ale powinno wszystko
ladnie sie wymieszac) make rumienimy na ciemno slomkowy kolor ,dodajemy
wody lub mleka tak zeby byla odpowiednia gestosc jeszcze chwilke podgrzewamy
i wylaczamy gaz z dwa zoltka miksujemy z odrobina mleka i dodajemy do sosu
dokladnie rozprowadzamy(po dodaniu sos troszke zgestnieje w razie czego
mozna albo dolac mleka albo dodac maki) dodajemy soli, bialego
pieprzu,cukier ,sok z cytryny ,na koniec trzemy jakis ser mozzarela albo
inny i rozpuszczamy w sosie (ilosc: jak kto lubi).

co do przygotowania szparagow najpierw trzeba je obrac ze skorki zaczynamy
jakies dwa trzy centymetry od glowki,potem do garnka z woda dodac cukier i
sol,najlepiej jest gotowac ustawione pionowo, (sa specjalne wysokie garnki
do gotowania szparagow )ja nie mam takiego wiec robie nastepujaco,gotuje je
i gdy glowki sa wystarczajaco miekkie wyciagam je i odkrajam w 2/3 wysokosci
liczac od glowki szparaga twardsze koncowki jeszcze chwile gotuje a potem
dolewam do tego wywaru razem z koncowkami, uprzednio przygotowany sos serowy
wychodzi z tego pyszna zupa szparagowa.

Smacznego

Krzysztof



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

leczo
Re: Folia aluminiowa - pytanie
Jaka bejca do jagnieciny?
Re: Folia aluminiowa - pytanie
Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »