| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-20 13:49:06
Temat: Re: Takie ciasteczkoMysle, ze te 25 g masla nie jest istotne, dlatego ze i tak nie specjalnie
sie staralam, żeby byla to dokladnie polowa. Jednakze jezeli trzeba postaram
sie podac nawet wymiary jajek, ktorych uzylam. Choc pewnie niektorzy
stwierdza, ze wielkosc nie ma znaczenia...
pozdrowienia
almada
"Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> wrote in message
news:9j92hi$a70$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9j8s18$83u$...@n...tpi.pl...
> >
> > Użytkownik almada <a...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:3...@n...vogel.pl...
> >
> > > Bo ja wsypywalam wszystko "na oko":). Kostka masla waży ok 250 g, to
pol
> > > kostki to polowa tego
> > > almada
> >
> > kostka masla w Polsce wazy 200g ,wiec polowa to 100g...
> > to tak w kwestii formalnej
> >
> A może chodziło o cos margarynopodobnego do pieczenia? Taka Kasia waży
> chyba 250?
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-21 13:32:01
Temat: Re: Takie ciasteczkoMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Szukam przepisu na czekoladowe ciasto,
Kiedys juz chyba te przepisy tu podawalem, ale tak czy inaczej powtorze,
bo nie jestem pewien. Pochodza one od Ilony Rozinek wegierskiej
przyjaciolki mojem Mamy, i wielokrotnie je jadlem, chociaz sam nie
robilem. W przepisach ktre dosalem od Mamy oznaczone sa jako "latwe do
zrobienia, znakomite". To pierwsze, to rzecz wzgledna, to drugie to,
posiwdczam, prawda.
Ciasto:
5 duzych jajek
28 dkg cukru rafinady lub drobnego bialego krysztalu
14 dkg maki
10 dkg masla
3 dkg dobrego kakao
kawalek laski wanili lub paczuszka cukru waniliowego z prawdziwej wanili
maslo i tarta bulka do wysamrowania formy.
Bialka ubic recznie przez ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
Ciasto wlac do tortownicy lub do dwu waskich foremek. Piec w
umiarkowanie goracym piecu, troche dluzej niz zwykly biszkopt.
Z tego ciasta Ilona Rozinek robila dwa rodzaje tortow orzechowych z
nastepujacymi kremami:
1.
0,2 l mleka
kawalek laski wanilii lub kieliszej dobrego prawdziwego rumu
25 dkg orzechow wloskich zmielonych
25 dkg cukru
mleko zagotowac z wanilia, zalac goracym mlekiem orzechy, chwile trzymac
pod pokrywka, ostudzic.
Maslo utrzec z cukrem na piane, wkrecac do niego sparzone orzechy,
wkladajac je po lyzce.
2.
20 dkg orzechow laskowych bez lupin, zmielonych
40 dkg cukru krysztalu
20 dkg masla
kawalek wanilii
z polowy cukru zrobic bardzo gesty syrop, gotujac go z wanilia. Ostudzic
pod pokrywka. Druga polowe cukru zmieszac z orzechami i uprazyc na
patelni. Maslo utrzec w misce na piane, wlewac syrop po lyzce, nastepnie
wymieszac z orzechami. Jezeli orzechy sie pozlepiaja, rozetrzec grudki.
Te kremy sa bez jajek, wiec bezpieczne i moga dlugo stac.
Smacznego,
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-21 17:19:52
Temat: Ciasto czekoladoweDzieki, o to wlasnie mi chodzilo. Dzis po poludniu zrobie to ciasto. Czy
mi sie wydaje, czy biszkopt z maslem nazywa sie genoise?
I pytanie - czy w kremie #1 odcedza sie orzechy z mleka juz po
wystygnieciu, czy gry jeszcze gorace?
Magdalena Bassett
Wladyslaw Los wrote:
>
> Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
>
> > Szukam przepisu na czekoladowe ciasto,
>
> Kiedys juz chyba te przepisy tu podawalem, ale tak czy inaczej powtorze,
> bo nie jestem pewien. Pochodza one od Ilony Rozinek wegierskiej
> przyjaciolki mojem Mamy, i wielokrotnie je jadlem, chociaz sam nie
> robilem. W przepisach ktre dosalem od Mamy oznaczone sa jako "latwe do
> zrobienia, znakomite". To pierwsze, to rzecz wzgledna, to drugie to,
> posiwdczam, prawda.
>
> Ciasto:
>
> 5 duzych jajek
> 28 dkg cukru rafinady lub drobnego bialego krysztalu
> 14 dkg maki
> 10 dkg masla
> 3 dkg dobrego kakao
> kawalek laski wanili lub paczuszka cukru waniliowego z prawdziwej wanili
> maslo i tarta bulka do wysamrowania formy.
>
> Bialka ubic recznie przez ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
> partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
> zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
> Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
> wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
> Ciasto wlac do tortownicy lub do dwu waskich foremek. Piec w
> umiarkowanie goracym piecu, troche dluzej niz zwykly biszkopt.
>
> Z tego ciasta Ilona Rozinek robila dwa rodzaje tortow orzechowych z
> nastepujacymi kremami:
>
> 1.
> 0,2 l mleka
> kawalek laski wanilii lub kieliszej dobrego prawdziwego rumu
> 25 dkg orzechow wloskich zmielonych
> 25 dkg cukru
>
> mleko zagotowac z wanilia, zalac goracym mlekiem orzechy, chwile trzymac
> pod pokrywka, ostudzic.
> Maslo utrzec z cukrem na piane, wkrecac do niego sparzone orzechy,
> wkladajac je po lyzce.
>
> 2.
> 20 dkg orzechow laskowych bez lupin, zmielonych
> 40 dkg cukru krysztalu
> 20 dkg masla
> kawalek wanilii
>
> z polowy cukru zrobic bardzo gesty syrop, gotujac go z wanilia. Ostudzic
> pod pokrywka. Druga polowe cukru zmieszac z orzechami i uprazyc na
> patelni. Maslo utrzec w misce na piane, wlewac syrop po lyzce, nastepnie
> wymieszac z orzechami. Jezeli orzechy sie pozlepiaja, rozetrzec grudki.
>
> Te kremy sa bez jajek, wiec bezpieczne i moga dlugo stac.
>
> Smacznego,
>
> Wladyslaw
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-21 17:35:11
Temat: Re: Ciasto czekoladoweMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Dzieki, o to wlasnie mi chodzilo. Dzis po poludniu zrobie to ciasto.
Napisz jak wyszlo.
> Czy
> mi sie wydaje, czy biszkopt z maslem nazywa sie genoise?
Do genoise rzeczywiscie dodaje sie roztopione maslo, ale wpierw jajka z
dodatkami ubija sie na lazni wodnej, az zgestnieja.
>
> I pytanie - czy w kremie #1 odcedza sie orzechy z mleka juz po
> wystygnieciu, czy gry jeszcze gorace?
O ile pamietam, nie odcedza sie
> >
> > Bialka ubic recznie
Tu w przepisie Mamy wyraznie jest zaznaczone, zeby nie uzywac miksera!
> > ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
> > partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
> > zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
> > Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
> > wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
A tu, ze nie wolno ciasta ucierac, tylko mieszac.
Przepis mam zapisany przez Mame, ale poniewaz ona ma duza praktyke to
podajac przepisy nie dba o szczegoly, a poniewaz ja sam rzadko pieke
ciasta, to moge tylko powtorzyc przepis, ale sam nie moge udzielic rad.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |