Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!4.1.16.34!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed1.cidera.com!newsf
eed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto czekoladowe
References: <3...@n...vogel.pl> <3...@w...net>
<1ewwh63.1w9gaxd1fthikqN%wlos@tele.com.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 72
Date: Sat, 21 Jul 2001 10:19:52 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.235
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 995735992 207.71.218.235 (Sat, 21 Jul 2001 10:19:52 PDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Jul 2001 10:19:52 PDT
X-Received-Date: Sat, 21 Jul 2001 10:19:52 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59257
Ukryj nagłówki
Dzieki, o to wlasnie mi chodzilo. Dzis po poludniu zrobie to ciasto. Czy
mi sie wydaje, czy biszkopt z maslem nazywa sie genoise?
I pytanie - czy w kremie #1 odcedza sie orzechy z mleka juz po
wystygnieciu, czy gry jeszcze gorace?
Magdalena Bassett
Wladyslaw Los wrote:
>
> Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
>
> > Szukam przepisu na czekoladowe ciasto,
>
> Kiedys juz chyba te przepisy tu podawalem, ale tak czy inaczej powtorze,
> bo nie jestem pewien. Pochodza one od Ilony Rozinek wegierskiej
> przyjaciolki mojem Mamy, i wielokrotnie je jadlem, chociaz sam nie
> robilem. W przepisach ktre dosalem od Mamy oznaczone sa jako "latwe do
> zrobienia, znakomite". To pierwsze, to rzecz wzgledna, to drugie to,
> posiwdczam, prawda.
>
> Ciasto:
>
> 5 duzych jajek
> 28 dkg cukru rafinady lub drobnego bialego krysztalu
> 14 dkg maki
> 10 dkg masla
> 3 dkg dobrego kakao
> kawalek laski wanili lub paczuszka cukru waniliowego z prawdziwej wanili
> maslo i tarta bulka do wysamrowania formy.
>
> Bialka ubic recznie przez ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
> partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
> zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
> Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
> wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
> Ciasto wlac do tortownicy lub do dwu waskich foremek. Piec w
> umiarkowanie goracym piecu, troche dluzej niz zwykly biszkopt.
>
> Z tego ciasta Ilona Rozinek robila dwa rodzaje tortow orzechowych z
> nastepujacymi kremami:
>
> 1.
> 0,2 l mleka
> kawalek laski wanilii lub kieliszej dobrego prawdziwego rumu
> 25 dkg orzechow wloskich zmielonych
> 25 dkg cukru
>
> mleko zagotowac z wanilia, zalac goracym mlekiem orzechy, chwile trzymac
> pod pokrywka, ostudzic.
> Maslo utrzec z cukrem na piane, wkrecac do niego sparzone orzechy,
> wkladajac je po lyzce.
>
> 2.
> 20 dkg orzechow laskowych bez lupin, zmielonych
> 40 dkg cukru krysztalu
> 20 dkg masla
> kawalek wanilii
>
> z polowy cukru zrobic bardzo gesty syrop, gotujac go z wanilia. Ostudzic
> pod pokrywka. Druga polowe cukru zmieszac z orzechami i uprazyc na
> patelni. Maslo utrzec w misce na piane, wlewac syrop po lyzce, nastepnie
> wymieszac z orzechami. Jezeli orzechy sie pozlepiaja, rozetrzec grudki.
>
> Te kremy sa bez jajek, wiec bezpieczne i moga dlugo stac.
>
> Smacznego,
>
> Wladyslaw
>
>
|