Data: 2001-07-21 13:32:01
Temat: Re: Takie ciasteczko
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Szukam przepisu na czekoladowe ciasto,
Kiedys juz chyba te przepisy tu podawalem, ale tak czy inaczej powtorze,
bo nie jestem pewien. Pochodza one od Ilony Rozinek wegierskiej
przyjaciolki mojem Mamy, i wielokrotnie je jadlem, chociaz sam nie
robilem. W przepisach ktre dosalem od Mamy oznaczone sa jako "latwe do
zrobienia, znakomite". To pierwsze, to rzecz wzgledna, to drugie to,
posiwdczam, prawda.
Ciasto:
5 duzych jajek
28 dkg cukru rafinady lub drobnego bialego krysztalu
14 dkg maki
10 dkg masla
3 dkg dobrego kakao
kawalek laski wanili lub paczuszka cukru waniliowego z prawdziwej wanili
maslo i tarta bulka do wysamrowania formy.
Bialka ubic recznie przez ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
Ciasto wlac do tortownicy lub do dwu waskich foremek. Piec w
umiarkowanie goracym piecu, troche dluzej niz zwykly biszkopt.
Z tego ciasta Ilona Rozinek robila dwa rodzaje tortow orzechowych z
nastepujacymi kremami:
1.
0,2 l mleka
kawalek laski wanilii lub kieliszej dobrego prawdziwego rumu
25 dkg orzechow wloskich zmielonych
25 dkg cukru
mleko zagotowac z wanilia, zalac goracym mlekiem orzechy, chwile trzymac
pod pokrywka, ostudzic.
Maslo utrzec z cukrem na piane, wkrecac do niego sparzone orzechy,
wkladajac je po lyzce.
2.
20 dkg orzechow laskowych bez lupin, zmielonych
40 dkg cukru krysztalu
20 dkg masla
kawalek wanilii
z polowy cukru zrobic bardzo gesty syrop, gotujac go z wanilia. Ostudzic
pod pokrywka. Druga polowe cukru zmieszac z orzechami i uprazyc na
patelni. Maslo utrzec w misce na piane, wlewac syrop po lyzce, nastepnie
wymieszac z orzechami. Jezeli orzechy sie pozlepiaja, rozetrzec grudki.
Te kremy sa bez jajek, wiec bezpieczne i moga dlugo stac.
Smacznego,
Wladyslaw
|