Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Takie ciasteczko
Date: Sat, 21 Jul 2001 15:32:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 62
Message-ID: <1ewwh63.1w9gaxd1fthikqN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: pm60.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 995722362 27165 213.76.108.60 (21 Jul 2001 13:32:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jul 2001 13:32:42 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59246
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Szukam przepisu na czekoladowe ciasto,
Kiedys juz chyba te przepisy tu podawalem, ale tak czy inaczej powtorze,
bo nie jestem pewien. Pochodza one od Ilony Rozinek wegierskiej
przyjaciolki mojem Mamy, i wielokrotnie je jadlem, chociaz sam nie
robilem. W przepisach ktre dosalem od Mamy oznaczone sa jako "latwe do
zrobienia, znakomite". To pierwsze, to rzecz wzgledna, to drugie to,
posiwdczam, prawda.
Ciasto:
5 duzych jajek
28 dkg cukru rafinady lub drobnego bialego krysztalu
14 dkg maki
10 dkg masla
3 dkg dobrego kakao
kawalek laski wanili lub paczuszka cukru waniliowego z prawdziwej wanili
maslo i tarta bulka do wysamrowania formy.
Bialka ubic recznie przez ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
Ciasto wlac do tortownicy lub do dwu waskich foremek. Piec w
umiarkowanie goracym piecu, troche dluzej niz zwykly biszkopt.
Z tego ciasta Ilona Rozinek robila dwa rodzaje tortow orzechowych z
nastepujacymi kremami:
1.
0,2 l mleka
kawalek laski wanilii lub kieliszej dobrego prawdziwego rumu
25 dkg orzechow wloskich zmielonych
25 dkg cukru
mleko zagotowac z wanilia, zalac goracym mlekiem orzechy, chwile trzymac
pod pokrywka, ostudzic.
Maslo utrzec z cukrem na piane, wkrecac do niego sparzone orzechy,
wkladajac je po lyzce.
2.
20 dkg orzechow laskowych bez lupin, zmielonych
40 dkg cukru krysztalu
20 dkg masla
kawalek wanilii
z polowy cukru zrobic bardzo gesty syrop, gotujac go z wanilia. Ostudzic
pod pokrywka. Druga polowe cukru zmieszac z orzechami i uprazyc na
patelni. Maslo utrzec w misce na piane, wlewac syrop po lyzce, nastepnie
wymieszac z orzechami. Jezeli orzechy sie pozlepiaja, rozetrzec grudki.
Te kremy sa bez jajek, wiec bezpieczne i moga dlugo stac.
Smacznego,
Wladyslaw
|