Data: 2001-07-21 17:35:11
Temat: Re: Ciasto czekoladowe
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Dzieki, o to wlasnie mi chodzilo. Dzis po poludniu zrobie to ciasto.
Napisz jak wyszlo.
> Czy
> mi sie wydaje, czy biszkopt z maslem nazywa sie genoise?
Do genoise rzeczywiscie dodaje sie roztopione maslo, ale wpierw jajka z
dodatkami ubija sie na lazni wodnej, az zgestnieja.
>
> I pytanie - czy w kremie #1 odcedza sie orzechy z mleka juz po
> wystygnieciu, czy gry jeszcze gorace?
O ile pamietam, nie odcedza sie
> >
> > Bialka ubic recznie
Tu w przepisie Mamy wyraznie jest zaznaczone, zeby nie uzywac miksera!
> > ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
> > partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
> > zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
> > Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
> > wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
A tu, ze nie wolno ciasta ucierac, tylko mieszac.
Przepis mam zapisany przez Mame, ale poniewaz ona ma duza praktyke to
podajac przepisy nie dba o szczegoly, a poniewaz ja sam rzadko pieke
ciasta, to moge tylko powtorzyc przepis, ale sam nie moge udzielic rad.
Wladyslaw
|