Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto czekoladowe
Date: Sat, 21 Jul 2001 19:35:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 34
Message-ID: <1ewwtra.kc4yt22zsk8wN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <3...@w...net>
<1ewwh63.1w9gaxd1fthikqN%wlos@tele.com.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: pm222.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 995736954 14454 213.76.108.222 (21 Jul 2001 17:35:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jul 2001 17:35:54 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59258
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Dzieki, o to wlasnie mi chodzilo. Dzis po poludniu zrobie to ciasto.
Napisz jak wyszlo.
> Czy
> mi sie wydaje, czy biszkopt z maslem nazywa sie genoise?
Do genoise rzeczywiscie dodaje sie roztopione maslo, ale wpierw jajka z
dodatkami ubija sie na lazni wodnej, az zgestnieja.
>
> I pytanie - czy w kremie #1 odcedza sie orzechy z mleka juz po
> wystygnieciu, czy gry jeszcze gorace?
O ile pamietam, nie odcedza sie
> >
> > Bialka ubic recznie
Tu w przepisie Mamy wyraznie jest zaznaczone, zeby nie uzywac miksera!
> > ok. 15 min. w dosyc duzej misce wsypujac
> > partiami cukier i wanilie utluczona z czescia cukru w mozdziezu. Kakao
> > zmieszac z maka i przesiac przez sito. Maslo roztopic w rondelku.
> > Do ubitej piany dodac zoltka, wymieszac, wsypac od razu cala make,
> > wymieszac, wlac maslo, wymieszac.
A tu, ze nie wolno ciasta ucierac, tylko mieszac.
Przepis mam zapisany przez Mame, ale poniewaz ona ma duza praktyke to
podajac przepisy nie dba o szczegoly, a poniewaz ja sam rzadko pieke
ciasta, to moge tylko powtorzyc przepis, ale sam nie moge udzielic rad.
Wladyslaw
|