Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!logbridge.uoregon.edu!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-03!sn-xit-08!sn
-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tarta czekoladowa
Date: Mon, 14 Feb 2005 16:22:05 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 48
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231665
Ukryj nagłówki
Jest to przepis z uzyciem robota kuchennego na bardzo bogata smakowo, i
nie tania tarte. Jest ona bardzo pyszna, ale tez i sycaca. Te porcje
ponizej mozna pokroic na 12 kawalkow.
Spod tarty
200 gr maki
65 gr cukru
2 lyzki kakao w proszku
10 kropel olejku pomaranczowego
1 duze jajko
112 gr masla
Rozgrzac piec do 180°C/350°F. Umiescic skladniki w misie robota
kuchennego z ostrym nozem i trzymac wlaczone tak dlugo, az ciasto
zacznie sie zbijac w kule. Wylepic 24-26 cm forme do tarty ciastem
formujac walek naokolo brzegow.
Piec 16 minut, wyjac i ostudzic.
Nadzienie
112 gr pol-gorzkiej czekolady do pieczenia w kawalkach (semi-sweet
baking chocolate)
150 gr gorzkiej czekolady do pieczenia w kawalkach (unsweetened baking
chocolate)
250 gr cukru
224 gr masla
2 lyzki soku pomaranczowego
2 lyzki mocnej kawy
3 duze jajka
10 kropel olejku pomaranczowego
240 ml smietanki kremowki
Maslo, sok i kawe zagrzac do roztopienia. Czekolade i cukier umiescic w
misie robota kuchennego z ostrym nozem i wlaczyc, az sie rozdrobni jak
zwir. Powoli wlac gorace maslo, nastepnie dodac jajka i olejek i trzymac
wlaczone przez minute.
Przelozyc 3-4 lyzki mieszanki do worka plastikowego na pozniejsze
dekorowanie wierzchu. Reszte podzielic na dwie czesci. Jedna czesc
rozprowadzic na dnie wystudzonego spodu. Druga czesc delikatnie
wymieszac z dobrze ubita smietanka i rozprowadzic jako druga warstwe na
spodzie tarty. Dekorowac wierzch mieszanka czekoladowa w woreczku
plastikowym przez odciecie rogu i wyciskanie na wierzch tarty.
Schlodzic 2-3 godziny przed podaniem. Kroic ostrym nozem umoczonym we
wrzatku i otartym do sucha.
Magdalena Bassett
|