Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!lsanca1-snf1!news.gtei.net!n
ewsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tarta owocowa "wiejska"
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 44
Date: Tue, 21 Aug 2001 12:27:43 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.206
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 998422064 207.71.218.206 (Tue, 21 Aug 2001 12:27:44 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Aug 2001 12:27:44 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63554
Ukryj nagłówki
Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy (jedna nigdy nie wystarcza)
1/2 litra maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: brzoskwinie plus jerzyny, jablka plus truskawki, rabarbar z
malinami, etc.
2 lyzki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa
Rozgrzac piec do 200C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Maslo posiekac w mace nozem lub w maszynie az bedzie jak ziarna fasoli.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 100 ml
plynu. Tym skropic-polac make z maslem, i zarobic palcami, szybko, tylko
tyle, zeby nie bylo widac suchej maki. Ma to byc bardzo kluchowate
ciasto. Schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2 polowy i rozwalkowac miedzy
dwoma platami pergaminu, inaczej bedzie sie straszliwie kleic do stolu i
bedzie trzeba podsypywac maka, co da ciasto duzo mniej delikatne. Na
grubosc mniej wiecej 1/3 cm i mniej wiecej okragle, z nierownymi
brzegami. Te rozwalkowane platy w pergaminach schlodzic, az zupelnie
sztywne, najlepiej w zamrazalniku. Zdjac pergamin z platow, kiedy
jeszcze sztywne, wtedy odchodzi latwo i sie nie drze. Kazdy plat ulozyc
na blasze, na srodku plata umiescic owoce i zagiac brzegi plata na
owoce, tworzac plaska, okragla paczuszke z duzym otworem w srodku. To
ciasto zagiete nad owoce ciekawie wyglada przez swoje nierowne brzegi.
Calosc posypac cukrem. Piec godzine, az soki beda wygladac
przezroczyste, jak w ugotowanym kisielu. Soki wyciekaja bokami, wiec
przy zaginaniu ciasta nad owoce trzeba o tym myslec i zakladac faldy
tak, zeby tworzyc jak najbardziej szczelne boki. Soki i tak wyciekna,
ale mniej. Stad uzycie folii aluminiowej ulatwia zycie przy czyszczeniu
blachy.
Magdalena Bassett
|