| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-09 10:04:04
Temat: Tarta ze sliwkamiCzy macie sprawdzony przepis na tarte ze sliwkami?
Wyprobowalam 2 przepisy z archiwum, ale nie bylam do konca zadowolona z
efektu.
Z gory dziekuje i prosze mnie nie odsylac na bocznice ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-11 11:53:25
Temat: Re: Tarta ze sliwkami> Czy macie sprawdzony przepis na tarte ze sliwkami?
> Wyprobowalam 2 przepisy z archiwum, ale nie bylam do konca zadowolona z
> efektu.
a ktore przepisy wyprobowalas?
pozdrawiam
Kalina
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 08:28:25
Temat: Re: Tarta ze sliwkami
Użytkownik "Kalina" <n...@W...ch> napisał w wiadomości
news:1a8d.0000044c.3f606234@newsgate.onet.pl...
> > Czy macie sprawdzony przepis na tarte ze sliwkami?
> > Wyprobowalam 2 przepisy z archiwum, ale nie bylam do konca zadowolona z
> > efektu.
>
> a ktore przepisy wyprobowalas?
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
Wyprobowalam ten: http://tinyurl.com/n3ob
To nieslodkie ciasto kruche nie bardzo mi pasuje, a mieszanina jajek i
smietanki nie sciela sie.
Tej drugiej tarty nie moge znalezc... Przepis byl podobny, tylko ciasto
kruche bylo slodkie. Z tym ciastem to byla awaria, bo pieklam je w formie do
tart, ktora okazala sie za plytka i wiekszosc ciasta "uciekla" gora... No i
takie ciapowate troche wyszlo, pewnie niedopieczone. Moze i warte
powtorzenia w tortownicy, ale nie moge znalezc przepisu.
Wobec tego zabiore sie za tarte mniammniamowa:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=220 - dam znac jak wyjdzie.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 08:41:32
Temat: Re: Tarta ze sliwkami
>
> Wobec tego zabiore sie za tarte mniammniamowa:
> http://www.mniammniam.pl/p.php?p=220 - dam znac jak wyjdzie.
Przeczytalam ten przepis w mniammniam. Czy naprawde trzeba dac trzy szklanki
maki i cale maslo??? Na JEDNA tarte? Troche mi nie pasuje. Daj znac jak wyszlo.
Dorzucam moj przepis, moze sie pokusisz i zrobisz?
Kalina
Tatra piaskowa migdalowo-sliwkowa
Potrzebujemy jedna laske wanilii, zoltko z duzego jaja, 20 g zmielonych
migdalow (najlepiej zmielic samemu w maszynce do kawy-tylko nie za dlugo, bo
sie robi z midgalow marcepan...), 60 gramow cukru pudru, 100 g maki pszennej,
szczypta soli, 75 gramow masla w temperaturze pokojowej.
Laske wanilii przekroic wzdluz, wyskrobac ziarna ze srodka i wrzucic do miski,
dodac zoltko i wymieszac. Odstawic na bok. Sproszkowane migdaly i cukier puder
wymieszac dokladnie mikserem (ja uzywam swiderkow), nastepnie dorzucic make i
sol, zmiksowac na nowo. Dodac miekkie maslo i zamiksowac 10 sekund: (ciasto ma
wygladac z grubsza jak tarta bulka:)) Dodac nastepnie zoltko z wanilia i
miksowac kilka razy po 2-3 sekundy az sie skladniki polacza. Ciasta nie nalezy
zbyt dlugo wyrabiac: nie ma tworzyc kuli. Teraz nozem zebrac ciasto i przelozyc
na papier aluminiowy, uformowac z niego okragly placek, zawinac w folie alu. I
wlozyc do lodowki na con. Godzine, ale lepiej wiecej, maksimum 24 godziny. Im
lepiej schlodzone ciasto tym latwiej sie walkuje. Po schlodzeniu rozwalkowac
ciasto na podsypanym maka stole tak aby uformowalo krazek o srednicy wiekszej o
2 cm od srednicy blaszki na tarte. Wylozyc ciastem blaszke posmarowana maslem,
brzegi ciasta maja wystawac troche poza blaszke. Podziurkowac ciasto widelcem i
ponownie wlozyc do lodowki na godzine. Rozgrzac piekarnik do 190 stopni,
wstawic tarte do piekarnika na piec minut, az sie ciasto podpiecze, wyciagnac
je, obciac nozem wystajace brzegi, przestudzic nieco tarte. W tym czasie
przygotowac nadzienie, na ktore potrzebujemy 90 gramow zmielonych migdalow, 90
gramow miekkiego masla, 100 gramow cukru, 2 jaja w temperaturze pokojowej oraz
okolo kilograma sliwek lub innych duzych owocow pestkowych: wazne zeby byly
jedrne ale slodkie. Mikserem wymieszac migdaly, maslo i cukier, nastepnie dodac
jaja i ponownie zmiksowac. Te mieszanke wylozyc na dno tarty a na nia klasc
owoce wypestkowane, w polowkach, skorka w dolJ. Nastepnie wstawic na dalsze
pieczenie do piekarnika i piec przez ok. 30 min w temp. 175 stopni. Krem
migdalowy powinien nabrac zlotych kolorow i napeczniec wokol sliwek.
Przestudzona tarte nalezy posypac cukrem pudrem.
>
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 09:33:29
Temat: Re: Tarta ze sliwkami
Użytkownik "Kalina" <n...@W...ch> napisał w wiadomości
news:1a8d.000007d8.3f6186bb@newsgate.onet.pl...
>
> >
> > Wobec tego zabiore sie za tarte mniammniamowa:
> > http://www.mniammniam.pl/p.php?p=220 - dam znac jak wyjdzie.
>
>
> Przeczytalam ten przepis w mniammniam. Czy naprawde trzeba dac trzy
szklanki
> maki i cale maslo??? Na JEDNA tarte? Troche mi nie pasuje. Daj znac jak
wyszlo.
>
Zobaczymy :). Fakt, dosc duzo ciasta z tego wyjdzie. Moze taki juz jej urok
;).
> Dorzucam moj przepis, moze sie pokusisz i zrobisz?
>
Wyglada bardzo smakowicie.
Uwielbiam migdaly. Wydrukowalam sobie Twoj przepis i przetestuje go, jak
bede miala wiecej czasu...
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |