| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-28 09:19:52
Temat: Re: Odp: Tatar>
> > > Przepis na tatar:
> > > polędwica wolowa 15 dkg - zmielić
>
W "prawdziwym" przepisie polędwica (w zasazie powinna być ligawa) powinna być
skrobana nie mielona
> > > dodać żółtko ze sparzonego jajka
Tego nie znałem.
Zresztą moja mama robiła zawsze tatara (mieląc mięsko) w ten sposób, ze mięsko z
oliwą, przyprawą maggi, solą, pieprzem i jajami w całości było mieszane razem.
Na półmisek była wykładana już taka mieszanina. Do smaku każdy dodawał tylko
cebulki i/lub ogóreczka konserwowegoi/lub grzybka z octu. Goście naszego domu
tak się przyzwyczaili do takiego (wymieszanego już) tatara, że gdy na jakieś
imieniny mamie pomagał znajomy domu i zrobił tatara po gastronomicznemu (porcje
mięska i w środku żółtko) to jak nigdy na żadnej imprezie tatara zostało prawie
1/4 całości. A co się goście namieszali widelcami po talerzach!!! A ile śmiechu
było z tego!!! :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-29 00:51:36
Temat: Re: Odp: TatarOn Wed, 28 Jun 2000 09:19:52 GMT, Wojtek Maj
<w...@s...pekao.com.pl> wrote:
>>
>> > > Przepis na tatar:
>> > > polędwica wolowa 15 dkg - zmielić
>>
>
>W "prawdziwym" przepisie polędwica (w zasazie powinna być ligawa) powinna być
>skrobana nie mielona
Zgadza sie A jesli juz mielona - to przez bardzo grube sitko, dobrze
byloby tez uzyc noz do maszynki ze zmniejszona iloscia ostrzy przez
zwykle sitko do mielonych czteroostrzowym norzem wychodzi maziuga.
>
>> > > dodać żółtko ze sparzonego jajka
>
>Tego nie znałem.
Ze sparzonego - coz, albo skorupke zaparzasz albo w chloraminie
kapiesz. Salmonella czuwa!
>Zresztą moja mama robiła zawsze tatara (mieląc mięsko) w ten sposób, ze mięsko z
>oliwą, przyprawą maggi, solą, pieprzem i jajami w całości było mieszane razem.
Po pierwsze - maggi czy inne postaci glutaminianu do atara to
zbrodnia! po drugie tatar wymieszany z jajem wytrzymuje najwyzej pare
godzin. Po trzecie - nie wszyscy lubia.
>Na półmisek była wykładana już taka mieszanina. Do smaku każdy dodawał tylko
>cebulki i/lub ogóreczka konserwowegoi/lub grzybka z octu. Goście naszego domu
>tak się przyzwyczaili do takiego (wymieszanego już) tatara, że gdy na jakieś
>imieniny mamie pomagał znajomy domu i zrobił tatara po gastronomicznemu (porcje
>mięska i w środku żółtko) to jak nigdy na żadnej imprezie tatara zostało prawie
>1/4 całości. A co się goście namieszali widelcami po talerzach!!! A ile śmiechu
>było z tego!!! :-))
Malo zdolni jacys...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 05:29:07
Temat: Re: Odp: TatarDariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> Po pierwsze - maggi czy inne postaci glutaminianu do atara to
> zbrodnia!
Prawdziwe maggi nie zawiera glutaminianu. Inna sprawa, czy sie jeszcze
takie dostanie. Np. przyprawa do zup Knorra to roztwor
glutaminianu+karmel+przyprawy. Ani krzty hydrolizatu bialkowego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 20:15:04
Temat: Re: Odp: TatarOn Thu, 29 Jun 2000 05:29:07 GMT, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>Prawdziwe maggi nie zawiera glutaminianu. Inna sprawa, czy sie jeszcze
>takie dostanie. Np. przyprawa do zup Knorra to roztwor
>glutaminianu+karmel+przyprawy. Ani krzty hydrolizatu bialkowego.
Oj tam nie zawiera... Jakim cudem hydrolizat bialkowy moze
glutaminianu nie zawierac, soli jednego z podstawowych aminokwasow???
Zawiera, tyle ze w mieszaninie z solami innych aminokwasow a nie
syntetyk kwasu glutaminowego jedynie jak Knorr.
Co nie zmienia sytuacji ze dawanie tego do tatara uwazam za pomylke.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-01 05:10:50
Temat: Re: Odp: TatarDariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> On Thu, 29 Jun 2000 05:29:07 GMT, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
> wrote:
>
>
> >Prawdziwe maggi nie zawiera glutaminianu. Inna sprawa, czy sie jeszcze
> >takie dostanie. Np. przyprawa do zup Knorra to roztwor
> >glutaminianu+karmel+przyprawy. Ani krzty hydrolizatu bialkowego.
>
> Oj tam nie zawiera... Jakim cudem hydrolizat bialkowy moze
> glutaminianu nie zawierac, soli jednego z podstawowych aminokwasow???
> Zawiera, tyle ze w mieszaninie z solami innych aminokwasow a nie
> syntetyk kwasu glutaminowego jedynie jak Knorr.
> Co nie zmienia sytuacji ze dawanie tego do tatara uwazam za pomylke.
Ze wszystkim sie zgadzam. Oczywiscie miale na mysli czysty sztuczny
glutaminian, bo tez myslalem, ze o taki Ci chodzi. Jednak misisz
przyznac, ze glutaminan wystepuje naturalnie takze w miesie oraz innych
przyprawach dodawanych do tatara np. w sosie worcester, w zwiazku z czym
nie to jest akurat argumentem przeciw stosowaniu maggi.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 07:54:01
Temat: Re: Odp: TatarWladyslaw Los wrote:
> Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
>
> > On Thu, 29 Jun 2000 05:29:07 GMT, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
> > wrote:
> >
> >
> > >Prawdziwe maggi nie zawiera glutaminianu. Inna sprawa, czy sie jeszcze
>
[ciach]
> rzyprawach dodawanych do tatara np. w sosie worcester, w zwiazku z czym
> nie to jest akurat argumentem przeciw stosowaniu maggi.
>
> Wladyslaw
Mnie chodziło o maggi - wyciąg z maggi czyli z lubczyka. Mama z działki
zbierała pokaźna ilość tego ziela i swoimi sposobami robiła taki wyciąg
(wywar) wycisk - nie wiem a teraz to już zapytać się nie mam kogo.
W.Maj
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 17:20:40
Temat: Maggi (bylo: Re: Odp: Tatar)Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
>
> Mnie chodzi"o o maggi - wyciąg z maggi czyli z lubczyka. Mama z dzia"ki
> zbiera"a pokaźna ilość tego ziela i swoimi sposobami robi"a taki wyciąg
> (wywar) wycisk - nie wiem a teraz to już zapytać się nie mam kogo.
> W.Maj
Maggi nie jest wyciagiem z lubczyka, lecz przyprawa do zup wynaleziona w
koncu XIX w. przez szwajcarskiego przemyslowca Juliusa Maggi, ktorej
glownym skladnikiem jest hydrolizat bialkowy. Nazwa Maggi jest nazwa
firmowa, jednak w Polsce przyjelo sie nazywac maggi takze podobne
przyprawy innych firm, a nawet rzeczywiscie, w jezyku ludowym, lubczyk,
ze wzgledu na jego aromat przypominajacy wywar miesny i poprawiajacy
smak rosolu. O ile jednak spotykalem sie czesto z dodawaniem do tatara
przyprawy do zup, to nigdy z przyprawianiem go lubczykiem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |