Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nn
tp.gblx.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tort bez tluszczu (prawie) z ananasami
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 59
Date: Thu, 13 Jul 2000 18:20:43 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.16
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 963537430 207.71.222.16 (Thu, 13 Jul 2000 18:17:10 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Jul 2000 18:17:10 PDT
X-Received-Date: Thu, 13 Jul 2000 18:17:10 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31074
Ukryj nagłówki
Marta pytala o przepis na tort bez tluszczu, lekki, "latowy".
Nagle przypomnial mi sie tort, ktory zrobilam, gdy mieszkalam w Wyoming,
kowbojskim stanie w Gorach Skalistych. W miescie Jackson Hole, siedzibie
powiatu Teton (co po strarofrancusku znaczy Cycki - od nazwy gor nadanej
przez traperow francuskich z 19 wieku, Le Grand Tetons). Tam co roku,
jak w kazdym powiecie w Stanach, odbywa sie County Fair, czyli cos w
rodzaju jarmarku, na ktorym odbywaja sie konkursy, pokazy, wyscigi,
rodeo, czesto demolition derby (pl?), it. W glownym pawilonie sa
wystawione okazy, ktore mieszkancy powiatu zglosili do konkursow:
fotografia, zaprawy, patchworki, ciasta, kozy, patenty, potrawy, haft,
itd.
Dla zabawy zrobilam tort ananasowy mojej mamy, ze zmodyfikowanym kremem.
Zdobyl on niebieska wstazke, czyli pierwsza nagrode, w dziedzinie Ciast.
Kurcze, ale bylam dumna.
Oto on:
Moj biszkopt
Budyn waniliowy
ananasy pokrojone na kawalki (okolo 400gr puszka)
sok z ananasow plus rowna ilosc wodki
bita smietana (pol szklanki smietanki, lyzka cukru + jedna paczka
Stabilizatora Oetkera)
Biszkopt przekroic na 3 plastry, uzyc gore jako spod, nasaczyc 1/3
sokowodki, przelozyc 1/2 budyniu, rozprowadzic 1/2 ananasow, przykryc
srodkowym plastrem, nasaczyc, na to budyn, ananasy, nastepnie spodni
plaster nasaczyc od spodu przed nalozeniem na tort, nalozyc na wierzch,
pokryc bita smietana, ozdobnie lub artystycznie, posypac czyms:
porzeczkami, jagodami, malinami, skorka pomaranczowa, fiolkami w cukrze
- co pod reka.
A teraz przepisy:
Biszkopt
6 jajek, rozdzielonych
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 3/4 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Budyn
1 szklanka mleka
1 szklanka smietanki
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
2 lyzki esencji waniliowej albo 2 cukry waniliowe
1/4 szklanki maki zwyklej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
Z cukru i zoltek zrobic kogel mogel, dodac make, dobrze wymieszac, dodac
smietanke, wymieszac, az gladkie. Dodac mleko, podgrzac w garnuszku
powoli, az zacznie bulgotac, i bedzie geste, przelac do miski do
wystygniecia. Nabic kawalek masla na widelec i pomazac po powierzchni
goracego budyniu, co zapobiegnie powstaniu korzucha. Tak naprawde to
jest to taki troche oszukany creme patisserie.
Mozna zamienic ananasy na inne owoce, ale trzeba zawsze wymyslic jakis
sok do nasaczania, z wodka lub brandy.
Smacznego
Magdalena Bassett
|