| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-12 08:55:53
Temat: Tort bezowyMam wielką ochotę na lekki tort bezowy i pewnie zrealizuję swój zamysł;)
Planuję kupić gotowe krążki i przełożyć bitą śnietaną i owocami. Jako, że
nigdy jeszcze nie robiłam takiego tortu, mam do Was kilka pytań.
1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej przełożyć go dziś i
zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed spożyciem? W pierwszym
przypadku obawiam się, że krążki mogą namoknąć.
2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do tego najlepiej? I jak
przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: śmietana, owoce,
śmietana?
Pozdrawiam - Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-12 09:42:12
Temat: Re: Tort bezowy
Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:beoif4$us8
|| 1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej |przełożyć
go dziś i
| zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed |spożyciem?
Myślę, że nic złego się nie stanie, jeżeli zrobisz go dziś wieczorem i
wstawisz do lodówki. Proponuje, żebyś do bitej śmietany dodała
żelatyny - tort się "nie rozpłynie".
| 2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do |tego najlepiej?
Takie jakie lubisz. Może truskawki lub maliny?. Smaczny jest ten tort
także z jagodami.
|I jak
| przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: |śmietana,
owoce,
| śmietana?
Proponuje kłaść warstwowo: owoce - śmietana - owoce.
Wymieszane będzie wyglądało mniej apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-12 10:19:03
Temat: Re: Tort bezowy
Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:beoif4$us8$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Mam wielką ochotę na lekki tort bezowy i pewnie zrealizuję swój zamysł;)
> Planuję kupić gotowe krążki i przełożyć bitą śnietaną i owocami. Jako, że
> nigdy jeszcze nie robiłam takiego tortu, mam do Was kilka pytań.
>
> 1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej przełożyć go dziś
i
> zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed spożyciem? W pierwszym
> przypadku obawiam się, że krążki mogą namoknąć.
tuz przed podaniem, nawet godzine przed, przygotuj bita smietane i owoce
wczesniej, ale polacz na krotko przed podaniem. Uwazaj bo kruszy sie bardzo,
niemniej jego nieestetycznosc rekompensuje smak, nieziemsko pyszny :-). Nie
przeslodz rowniez smietany, lyzka cukru pudru na cwierc litra smietany to
max.
>
> 2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do tego najlepiej?
Obstawiam maliny i truskawki, jagody tez, ale bedziecie miec ladne czarne
zabki ;-).
I jak
> przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: śmietana, owoce,
> śmietana?
warstwowo, wymemlane jest nieladne, a na wierzchu dekoracja.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-12 12:06:15
Temat: Re: Tort bezowyTe krążki bezowe są właśnie lepsze na następny dzień, gdy lekko nasiąkną.
Takie świeże i mocno chrupiące nie dają się przyzwoicie kroić.
Co do owoców, ja też proponuję maliny i jagody, warstwowo układane.
Pycha!
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-12 19:14:33
Temat: Re: Tort bezowyno i oczywiście dodatek kawy do tortu bezowego. podstawa! polecam.
balonik75
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |