Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Adiola" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort bezowy
Date: Sat, 12 Jul 2003 12:19:03 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 34
Message-ID: <beon98$1sqj$1@foka1.acn.pl>
References: <beoif4$us8$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.65.225
X-Trace: foka1.acn.pl 1058005096 62291 62.121.65.225 (12 Jul 2003 10:18:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Jul 2003 10:18:16 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164245
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:beoif4$us8$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Mam wielką ochotę na lekki tort bezowy i pewnie zrealizuję swój zamysł;)
> Planuję kupić gotowe krążki i przełożyć bitą śnietaną i owocami. Jako, że
> nigdy jeszcze nie robiłam takiego tortu, mam do Was kilka pytań.
>
> 1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej przełożyć go dziś
i
> zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed spożyciem? W pierwszym
> przypadku obawiam się, że krążki mogą namoknąć.
tuz przed podaniem, nawet godzine przed, przygotuj bita smietane i owoce
wczesniej, ale polacz na krotko przed podaniem. Uwazaj bo kruszy sie bardzo,
niemniej jego nieestetycznosc rekompensuje smak, nieziemsko pyszny :-). Nie
przeslodz rowniez smietany, lyzka cukru pudru na cwierc litra smietany to
max.
>
> 2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do tego najlepiej?
Obstawiam maliny i truskawki, jagody tez, ale bedziecie miec ladne czarne
zabki ;-).
I jak
> przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: śmietana, owoce,
> śmietana?
warstwowo, wymemlane jest nieladne, a na wierzchu dekoracja.
Adiola
|