Data: 2003-07-12 10:19:03
Temat: Re: Tort bezowy
Od: "Adiola" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:beoif4$us8$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Mam wielką ochotę na lekki tort bezowy i pewnie zrealizuję swój zamysł;)
> Planuję kupić gotowe krążki i przełożyć bitą śnietaną i owocami. Jako, że
> nigdy jeszcze nie robiłam takiego tortu, mam do Was kilka pytań.
>
> 1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej przełożyć go dziś
i
> zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed spożyciem? W pierwszym
> przypadku obawiam się, że krążki mogą namoknąć.
tuz przed podaniem, nawet godzine przed, przygotuj bita smietane i owoce
wczesniej, ale polacz na krotko przed podaniem. Uwazaj bo kruszy sie bardzo,
niemniej jego nieestetycznosc rekompensuje smak, nieziemsko pyszny :-). Nie
przeslodz rowniez smietany, lyzka cukru pudru na cwierc litra smietany to
max.
>
> 2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do tego najlepiej?
Obstawiam maliny i truskawki, jagody tez, ale bedziecie miec ladne czarne
zabki ;-).
I jak
> przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: śmietana, owoce,
> śmietana?
warstwowo, wymemlane jest nieladne, a na wierzchu dekoracja.
Adiola
|