Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort bezowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort bezowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-12 08:55:53

Temat: Tort bezowy
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam wielką ochotę na lekki tort bezowy i pewnie zrealizuję swój zamysł;)
Planuję kupić gotowe krążki i przełożyć bitą śnietaną i owocami. Jako, że
nigdy jeszcze nie robiłam takiego tortu, mam do Was kilka pytań.

1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej przełożyć go dziś i
zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed spożyciem? W pierwszym
przypadku obawiam się, że krążki mogą namoknąć.

2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do tego najlepiej? I jak
przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: śmietana, owoce,
śmietana?

Pozdrawiam - Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-12 09:42:12

Temat: Re: Tort bezowy
Od: "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:beoif4$us8
|| 1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej |przełożyć
go dziś i
| zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed |spożyciem?

Myślę, że nic złego się nie stanie, jeżeli zrobisz go dziś wieczorem i
wstawisz do lodówki. Proponuje, żebyś do bitej śmietany dodała
żelatyny - tort się "nie rozpłynie".

| 2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do |tego najlepiej?

Takie jakie lubisz. Może truskawki lub maliny?. Smaczny jest ten tort
także z jagodami.

|I jak
| przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: |śmietana,
owoce,
| śmietana?

Proponuje kłaść warstwowo: owoce - śmietana - owoce.
Wymieszane będzie wyglądało mniej apetycznie.

Pozdrawiam serdecznie,
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-12 10:19:03

Temat: Re: Tort bezowy
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:beoif4$us8$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Mam wielką ochotę na lekki tort bezowy i pewnie zrealizuję swój zamysł;)
> Planuję kupić gotowe krążki i przełożyć bitą śnietaną i owocami. Jako, że
> nigdy jeszcze nie robiłam takiego tortu, mam do Was kilka pytań.
>
> 1. Tort ma być gotowy na jutrzejszy wieczór. Czy lepiej przełożyć go dziś
i
> zostawić w lodówce, czy też wykonać go krótko przed spożyciem? W pierwszym
> przypadku obawiam się, że krążki mogą namoknąć.

tuz przed podaniem, nawet godzine przed, przygotuj bita smietane i owoce
wczesniej, ale polacz na krotko przed podaniem. Uwazaj bo kruszy sie bardzo,
niemniej jego nieestetycznosc rekompensuje smak, nieziemsko pyszny :-). Nie
przeslodz rowniez smietany, lyzka cukru pudru na cwierc litra smietany to
max.

>
> 2. Jakie owoce z obecnie dostępnych nadają się do tego najlepiej?

Obstawiam maliny i truskawki, jagody tez, ale bedziecie miec ladne czarne
zabki ;-).

I jak
> przekładać? Wymieszać je ze śmietaną, czy warstwowo: śmietana, owoce,
> śmietana?

warstwowo, wymemlane jest nieladne, a na wierzchu dekoracja.


Adiola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-12 12:06:15

Temat: Re: Tort bezowy
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Te krążki bezowe są właśnie lepsze na następny dzień, gdy lekko nasiąkną.
Takie świeże i mocno chrupiące nie dają się przyzwoicie kroić.

Co do owoców, ja też proponuję maliny i jagody, warstwowo układane.
Pycha!

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-12 19:14:33

Temat: Re: Tort bezowy
Od: "balonik75" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

no i oczywiście dodatek kawy do tortu bezowego. podstawa! polecam.
balonik75


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Porzeczki
R: urodziny po włosku
fasolka szparagowa?
chleb
w sprawie sprzetu kuchennego - dlugie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »