| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-02 00:13:45
Temat: Toskańska zupa jarzynowa MakłowiczaWitam,
To do Reny, sorki, że tak późno
Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
Smak wiosenny.
Składniki:
1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
(peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i startą
na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube kromki
na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i posmarować
gotowe już grzanki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-02 08:53:24
Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa MakłowiczaW ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
Dzięki
Ewa K.
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> To do Reny, sorki, że tak późno
>
> Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
> Smak wiosenny.
> Składniki:
> 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
> (peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
> łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
>
> Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i
startą
> na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
> posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
> roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
> Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
> gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
> Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
> Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube
kromki
> na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i
posmarować
> gotowe już grzanki.
>
>
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-02 17:50:57
Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa MakłowiczaUżytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> To do Reny, sorki, że tak późno
akuleczko - dziekuje bardzo:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-03 00:23:20
Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa MakłowiczaEwa K. <e...@w...pl> napisał(a):
> W ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
> mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
> Dzięki
> Ewa K.
Sakiewki??????
Ja zadnych nie widziałam, podawał z grzankami. Może chodzi ci o kluski?
~~~~~~~~~~~~~~
Kluseczki ze szpinaku
Ciasto:
2 żółtka, 2 pęczki szpinaku, 1 szkl. kaszy mannej (grysik) lub bułki tartej,
250g twarożku kremowego lub RICOTTA, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sos:
150 dag masła, parmezan,
Obciąć korzonki ze szpinaku, ew. przepłukać i wrzucić do osolonego wrzątku na
2-3 min. Odsączyć wygniatając na durszlaku z wody (na dnie zostanie piasek ze
szpinaku), drobno posiekać.
Do szpinaku dodać twarożek, żółtka i grysik. Należy pamiętaj, aby kaszki
mannej lub bułki tartej dodawać po trochu, aby uzyskać konsystencję klusek
kładzionych. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić
na 1/2 h., aby grysik w masie napęczniał (z bułką tartą można natychmiast
gotować).
Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę
kluski, krótko gotować.
Sos: Masło lekko zrumienić na patelni, polać nasze kluseczki, posypać startym
parmezanem.
***
Kluski można też ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać
parmezanem i zapiec.
~~~~~~~~~~~~
Podawał też sałatkę rzymską
Sałatka rzymska
Składniki :
1 sałata rzymska (taka z długimi liśćmi, podobna do kapusty pekińskiej), 2
ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, parmezan
Na patelni rozgrzać mocno olej, wrzucać partiami oderwane od nasady sałaty
liście. Uwaga! Pryska! Smażyć, a raczej zblanszować tylko chwilę, z 2 stron.
W międzyczasie szybko posiekać czosnek i posypać sałatę. Bardzo szybko
podsmażyć.
Ściągnąć sałatę z patelni na talerz, posypać tartym parmezanem. Podawać do
pieczywa.
***
Można zamiast siekać czosnku, dodać w całości na oliwę (letnią!) przed
smażeniem sałaty. Po obrumienieniu wyciągnąć z patelni. Nada on aromatu
oliwie i wtedy nie trzeba go jeść.
No i jeszcze zupę wiosenną......
~~~~~~~~
Zupa wiosenna
Składniki:
500 g białej fasoli perłówki (z wł. camellini) świeżej lub z puszki, 3-4
listki szałwi, 2 małe ostre papryczki, 4 pomidory, 3 łyżki oliwy, 4 szkl.
bulionu jarzynowego, 4 ząbki czosnku, parmezan do starcia, sól, pieprz
Fasolę świeżą moczyć całą noc.
Oliwę wlać na patelnię, wrzucić na letniej oliwę grubo posiekany czosnek,
papryczkę, i szałwię (smażyć ok. 4-5 min. na małym ogniu). Przez ten czas te
aromatyczne przyprawy oddadzą oliwie smak.
Do nie odcedzonej fasoli dodać bulion i gotować. Posiekać obrane pomidory,
dodać do oliwy z lekko podzłoconym czosnkiem (pamiętać) i reszty przypraw.
Wszystko połączyć i dusić 3-4 min. Pomidory dodać do fasolki, gotować ok. 5
min. Posolić, popieprzyć, dodać ew. troszkę oliwy. Już na talerzu posypać
startym parmezanem.
Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-03 00:25:41
Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowiczarena <r...@p...pl> napisał(a):
> akuleczko - dziekuje bardzo:)
Nie ma za co, akurat nagrałam...:))
Serdeczne pozdrówka,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-05 00:48:57
Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza> Podawał też sałatkę rzymską
>
> Sałatka rzymska
>
> Składniki :
> 1 sałata rzymska (taka z długimi liśćmi, podobna do kapusty pekińskiej), 2
> ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, parmezan
pysznosci!!! specjalnie na te okazje kupilam 3 glowki salaty rzymskie i..juz
wszystkie zjedzone. prosty przepis o wyrafinowanym smaku:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |