Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza

Grupy

Szukaj w grupach

 

Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-02 00:13:45

Temat: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
To do Reny, sorki, że tak późno

Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
Smak wiosenny.
Składniki:
1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
(peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta

Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i startą
na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube kromki
na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i posmarować
gotowe już grzanki.





--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-02 08:53:24

Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "Ewa K." <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
Dzięki
Ewa K.
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> To do Reny, sorki, że tak późno
>
> Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
> Smak wiosenny.
> Składniki:
> 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
> (peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
> łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
>
> Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i
startą
> na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
> posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
> roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
> Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
> gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
> Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
> Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube
kromki
> na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i
posmarować
> gotowe już grzanki.
>
>
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 17:50:57

Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> To do Reny, sorki, że tak późno

akuleczko - dziekuje bardzo:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 00:23:20

Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa K. <e...@w...pl> napisał(a):

> W ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
> mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
> Dzięki
> Ewa K.


Sakiewki??????
Ja zadnych nie widziałam, podawał z grzankami. Może chodzi ci o kluski?
~~~~~~~~~~~~~~
Kluseczki ze szpinaku

Ciasto:
2 żółtka, 2 pęczki szpinaku, 1 szkl. kaszy mannej (grysik) lub bułki tartej,
250g twarożku kremowego lub RICOTTA, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sos:
150 dag masła, parmezan,

Obciąć korzonki ze szpinaku, ew. przepłukać i wrzucić do osolonego wrzątku na
2-3 min. Odsączyć wygniatając na durszlaku z wody (na dnie zostanie piasek ze
szpinaku), drobno posiekać.
Do szpinaku dodać twarożek, żółtka i grysik. Należy pamiętaj, aby kaszki
mannej lub bułki tartej dodawać po trochu, aby uzyskać konsystencję klusek
kładzionych. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić
na 1/2 h., aby grysik w masie napęczniał (z bułką tartą można natychmiast
gotować).
Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę
kluski, krótko gotować.
Sos: Masło lekko zrumienić na patelni, polać nasze kluseczki, posypać startym
parmezanem.
***
Kluski można też ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać
parmezanem i zapiec.

~~~~~~~~~~~~

Podawał też sałatkę rzymską

Sałatka rzymska

Składniki :
1 sałata rzymska (taka z długimi liśćmi, podobna do kapusty pekińskiej), 2
ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, parmezan

Na patelni rozgrzać mocno olej, wrzucać partiami oderwane od nasady sałaty
liście. Uwaga! Pryska! Smażyć, a raczej zblanszować tylko chwilę, z 2 stron.
W międzyczasie szybko posiekać czosnek i posypać sałatę. Bardzo szybko
podsmażyć.
Ściągnąć sałatę z patelni na talerz, posypać tartym parmezanem. Podawać do
pieczywa.
***
Można zamiast siekać czosnku, dodać w całości na oliwę (letnią!) przed
smażeniem sałaty. Po obrumienieniu wyciągnąć z patelni. Nada on aromatu
oliwie i wtedy nie trzeba go jeść.

No i jeszcze zupę wiosenną......
~~~~~~~~
Zupa wiosenna

Składniki:
500 g białej fasoli perłówki (z wł. camellini) świeżej lub z puszki, 3-4
listki szałwi, 2 małe ostre papryczki, 4 pomidory, 3 łyżki oliwy, 4 szkl.
bulionu jarzynowego, 4 ząbki czosnku, parmezan do starcia, sól, pieprz

Fasolę świeżą moczyć całą noc.
Oliwę wlać na patelnię, wrzucić na letniej oliwę grubo posiekany czosnek,
papryczkę, i szałwię (smażyć ok. 4-5 min. na małym ogniu). Przez ten czas te
aromatyczne przyprawy oddadzą oliwie smak.
Do nie odcedzonej fasoli dodać bulion i gotować. Posiekać obrane pomidory,
dodać do oliwy z lekko podzłoconym czosnkiem (pamiętać) i reszty przypraw.
Wszystko połączyć i dusić 3-4 min. Pomidory dodać do fasolki, gotować ok. 5
min. Posolić, popieprzyć, dodać ew. troszkę oliwy. Już na talerzu posypać
startym parmezanem.



Pozdrawiam, Akulka














--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 00:25:41

Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

rena <r...@p...pl> napisał(a):

> akuleczko - dziekuje bardzo:)


Nie ma za co, akurat nagrałam...:))

Serdeczne pozdrówka,
Akulka




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-05 00:48:57

Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Podawał też sałatkę rzymską
>
> Sałatka rzymska
>
> Składniki :
> 1 sałata rzymska (taka z długimi liśćmi, podobna do kapusty pekińskiej), 2
> ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, parmezan

pysznosci!!! specjalnie na te okazje kupilam 3 glowki salaty rzymskie i..juz
wszystkie zjedzone. prosty przepis o wyrafinowanym smaku:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pytanie do ekspertów pieczeni za 100 lub nawet więcej punktów
pizza i ser:)
Szukam przepisów z kuchni indyjskiej
wiosenny obiadek:)
Nowy program TV

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »