Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Date: Wed, 2 Apr 2003 00:13:45 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 27
Message-ID: <b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-171.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1049242425 29471 172.20.26.235 (2 Apr 2003 00:13:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2003 00:13:45 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-171.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-171.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151517
Ukryj nagłówki
Witam,
To do Reny, sorki, że tak późno
Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
Smak wiosenny.
Składniki:
1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
(peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i startą
na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube kromki
na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i posmarować
gotowe już grzanki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|