Data: 2003-04-02 00:13:45
Temat: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
To do Reny, sorki, że tak późno
Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
Smak wiosenny.
Składniki:
1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
(peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i startą
na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube kromki
na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i posmarować
gotowe już grzanki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|