Data: 2003-04-02 08:53:24
Temat: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Od: "Ewa K." <e...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
Dzięki
Ewa K.
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> To do Reny, sorki, że tak późno
>
> Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
> Smak wiosenny.
> Składniki:
> 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
> (peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
> łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
>
> Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i
startą
> na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
> posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
> roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
> Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
> gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
> Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
> Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube
kromki
> na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i
posmarować
> gotowe już grzanki.
>
>
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|