Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Ewa K." <e...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Date: Wed, 2 Apr 2003 10:53:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <b6e8ec$6kn$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc125.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049273613 6807 213.76.89.125 (2 Apr 2003 08:53:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2003 08:53:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151544
Ukryj nagłówki
W ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
Dzięki
Ewa K.
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> To do Reny, sorki, że tak późno
>
> Zupa jarzynowa toskańska (aqua cotta)
> Smak wiosenny.
> Składniki:
> 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 marchewka, 2 ostre papryczki
> (peperencino), 1/2 pęczka selera naciowego, 1 pęczek botwinki, 4 żółtka, 2
> łyżki oliwy, parmezan, czerstwawe pieczywo, np. ciabatta
>
> Na letnią oliwę w garnku wsypać pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i
startą
> na tarce marchewkę. Dusić wolno, nie rumieniąc. Botwinkę pozbawić ogonków,
> posiekać. Do garnka wkroić czosnek, dodać botwinkę, posiekane pomidory i
> roztarte w rękach papryczki. Dusić ok. 5-8 min.
> Następnie zawartość garnka zalać gorącą wodą (żadnych kostek rosołowych) i
> gotować przez ok. 35-40 min. Po tym czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
> Żżółtka roztrzepać i wlać, aby się ścięły.
> Zrobić grzanki, ale nie ciąć w kostkę, tylko obsmażyć całe dość grube
kromki
> na gorącej oliwie, z 2 stron. Można ząbek czosnku lekko naciąć i
posmarować
> gotowe już grzanki.
>
>
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|