Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Date: Thu, 3 Apr 2003 00:23:20 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 94
Message-ID: <b6futo$9ug$1@inews.gazeta.pl>
References: <b6d9vp$sov$1@inews.gazeta.pl> <b6e8ec$6kn$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-214.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1049329400 10192 172.20.26.235 (3 Apr 2003 00:23:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Apr 2003 00:23:20 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-214.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-214.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151646
Ukryj nagłówki
Ewa K. <e...@w...pl> napisał(a):
> W ostatnim programie P.Makłowicz do zupy podawał sakiewki z farszem /chyba /
> mięsnym .Mogę prosić o przepis na sakiewki?
> Dzięki
> Ewa K.
Sakiewki??????
Ja zadnych nie widziałam, podawał z grzankami. Może chodzi ci o kluski?
~~~~~~~~~~~~~~
Kluseczki ze szpinaku
Ciasto:
2 żółtka, 2 pęczki szpinaku, 1 szkl. kaszy mannej (grysik) lub bułki tartej,
250g twarożku kremowego lub RICOTTA, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sos:
150 dag masła, parmezan,
Obciąć korzonki ze szpinaku, ew. przepłukać i wrzucić do osolonego wrzątku na
2-3 min. Odsączyć wygniatając na durszlaku z wody (na dnie zostanie piasek ze
szpinaku), drobno posiekać.
Do szpinaku dodać twarożek, żółtka i grysik. Należy pamiętaj, aby kaszki
mannej lub bułki tartej dodawać po trochu, aby uzyskać konsystencję klusek
kładzionych. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić
na 1/2 h., aby grysik w masie napęczniał (z bułką tartą można natychmiast
gotować).
Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę
kluski, krótko gotować.
Sos: Masło lekko zrumienić na patelni, polać nasze kluseczki, posypać startym
parmezanem.
***
Kluski można też ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać
parmezanem i zapiec.
~~~~~~~~~~~~
Podawał też sałatkę rzymską
Sałatka rzymska
Składniki :
1 sałata rzymska (taka z długimi liśćmi, podobna do kapusty pekińskiej), 2
ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, parmezan
Na patelni rozgrzać mocno olej, wrzucać partiami oderwane od nasady sałaty
liście. Uwaga! Pryska! Smażyć, a raczej zblanszować tylko chwilę, z 2 stron.
W międzyczasie szybko posiekać czosnek i posypać sałatę. Bardzo szybko
podsmażyć.
Ściągnąć sałatę z patelni na talerz, posypać tartym parmezanem. Podawać do
pieczywa.
***
Można zamiast siekać czosnku, dodać w całości na oliwę (letnią!) przed
smażeniem sałaty. Po obrumienieniu wyciągnąć z patelni. Nada on aromatu
oliwie i wtedy nie trzeba go jeść.
No i jeszcze zupę wiosenną......
~~~~~~~~
Zupa wiosenna
Składniki:
500 g białej fasoli perłówki (z wł. camellini) świeżej lub z puszki, 3-4
listki szałwi, 2 małe ostre papryczki, 4 pomidory, 3 łyżki oliwy, 4 szkl.
bulionu jarzynowego, 4 ząbki czosnku, parmezan do starcia, sól, pieprz
Fasolę świeżą moczyć całą noc.
Oliwę wlać na patelnię, wrzucić na letniej oliwę grubo posiekany czosnek,
papryczkę, i szałwię (smażyć ok. 4-5 min. na małym ogniu). Przez ten czas te
aromatyczne przyprawy oddadzą oliwie smak.
Do nie odcedzonej fasoli dodać bulion i gotować. Posiekać obrane pomidory,
dodać do oliwy z lekko podzłoconym czosnkiem (pamiętać) i reszty przypraw.
Wszystko połączyć i dusić 3-4 min. Pomidory dodać do fasolki, gotować ok. 5
min. Posolić, popieprzyć, dodać ew. troszkę oliwy. Już na talerzu posypać
startym parmezanem.
Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|