« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-15 21:55:28
Temat: [USA] Cornstarch <-> maka ziemniaczana. Czy tylko?Czy cornstarch to jedyna alternatywa dla maki ziemniaczanej w USA (AL,
KY, VA)?
Pozdrawiam. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-15 23:48:47
Temat: Re: [USA] Cornstarch <-> maka ziemniaczana. Czy tylko?** Tomasz Kałużny, 2006-01-15 22:55:
> Czy cornstarch to jedyna alternatywa dla maki ziemniaczanej w USA (AL,
> KY, VA)?
Czy mąka ziemniaczana to jedyna alternatywa dla cornstarch (mąką z
rdzenia kukurydzy) w PL (Waw)? :)))
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-16 00:06:27
Temat: Re: [USA] Cornstarch <-> maka ziemniaczana. Czy tylko?"Tomasz Kałużny" <tomaszka_maupa_UWAGA.klub.chip.pl> wrote in message
news:43cac4b4$1@news.vogel.pl...
> Czy cornstarch to jedyna alternatywa dla maki ziemniaczanej w USA (AL,
> KY, VA)?
Nie wiem jak w Alabamie, Kantucky czy w Wirgini, ale w Maryland - i wielu
innych miejscach, praktycznie wszedzie w USA - mozna kupic "Potato Starch
Flour" czyli make ziemniaczana. Pewnie nie we wszystkich sklepach, ale w
lepszych supermarketach (np. Whole Foods) na pewno. Choc corn starch (zwany
tu po prostu Argo, od najpopularniejszej firmy) jest w wielu aspektach
lepszy/smaczniejszy od maki ziemniaczanej (mnoznik w przepisach - dwa razy
wiecej Argo niz maki ziemniaczanej) wiec po co sie wysilac..?
--
><eM eL><
There's no place like 127.0.0.1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-16 16:30:48
Temat: Re: [USA] Cornstarch <-> maka ziemniaczana. Czy tylko?eM eL wrote:
> "Tomasz Kałużny" <tomaszka_maupa_UWAGA.klub.chip.pl> wrote in message
> news:43cac4b4$1@news.vogel.pl...
>
>>Czy cornstarch to jedyna alternatywa dla maki ziemniaczanej w USA (AL,
>>KY, VA)?
>
>
> Nie wiem jak w Alabamie, Kantucky czy w Wirgini, ale w Maryland - i wielu
> innych miejscach, praktycznie wszedzie w USA - mozna kupic "Potato Starch
> Flour" czyli make ziemniaczana. Pewnie nie we wszystkich sklepach, ale w
> lepszych supermarketach (np. Whole Foods) na pewno. Choc corn starch (zwany
> tu po prostu Argo, od najpopularniejszej firmy) jest w wielu aspektach
> lepszy/smaczniejszy od maki ziemniaczanej (mnoznik w przepisach - dwa razy
> wiecej Argo niz maki ziemniaczanej) wiec po co sie wysilac..?
Alternatywnie mozna uzywac maki ryzowej, do dostania w kazdym sklepie w
dziale azjatyckim, jak rowniez mozna uzywac tapioki do zageszczania
potraw, jesli o to Ci chodzi.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-17 02:34:24
Temat: Re: [USA] Cornstarch <-> maka ziemniaczana. Czy tylko?On Mon, 16 Jan 2006 08:30:48 -0800, Magdalena Bassett
<n...@b...com> wrote:
>Alternatywnie mozna uzywac maki ryzowej, do dostania w kazdym sklepie w
>dziale azjatyckim, jak rowniez mozna uzywac tapioki do zageszczania
>potraw, jesli o to Ci chodzi.
Nie wiem jak tapioka ale skrobia ryzowa nie da ci takiego gluta jak
ziemniaczana - skrobia ryzowa jest znacznie twardsza i nie rozkleja
sie tak jak ziemniaczana ze troche cieplej wody i juz klarowny glut.
Skrobia ziemniaczana to w zasadzie stadium przejsciowe miedzy skrobia
a dekstryna.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-17 03:03:56
Temat: Re: [USA] Cornstarch <-> maka ziemniaczana. Czy tylko?Dariusz K. Ladziak wrote:
> On Mon, 16 Jan 2006 08:30:48 -0800, Magdalena Bassett
> <n...@b...com> wrote:
>
>
>
>>Alternatywnie mozna uzywac maki ryzowej, do dostania w kazdym sklepie w
>>dziale azjatyckim, jak rowniez mozna uzywac tapioki do zageszczania
>>potraw, jesli o to Ci chodzi.
>
>
> Nie wiem jak tapioka ale skrobia ryzowa nie da ci takiego gluta jak
> ziemniaczana - skrobia ryzowa jest znacznie twardsza i nie rozkleja
> sie tak jak ziemniaczana ze troche cieplej wody i juz klarowny glut.
> Skrobia ziemniaczana to w zasadzie stadium przejsciowe miedzy skrobia
> a dekstryna.
>
Chodzilo o srodki zastepcze, to zasugerowalam. Czy uwazasz, ze nie
powinnam sie odzywac?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |