Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia WINOGRONO MARYNOWANE

Grupy

Szukaj w grupach

 

WINOGRONO MARYNOWANE

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-02 07:29:15

Temat: WINOGRONO MARYNOWANE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marynowane winogrona to doskonała zakąska i składnik wielu sałatek lub
do zdobienia wyrobów.
Można marynować oddzielne jagody lub części gron, po 5-6 jagód, w tym
celu nożyczkami odcinamy wybrane kształtne fragmenty. Winogrona dokładnie
myjemy i układamy w słoikach, zalewamy zalewą o temperaturze nie wyższej niż
30°C. Do słoików 0,5 litra wkladamy przyprawy - ziele angielskie 3-4 ziarna,
goździki 2-3 ziarna i kawałek kory cynamonu.
Zalewa:
1% roztwór octu
28dag cukru na 1 litr zalewy.
Pasteryzacja:
słoiki 0,5 litra - temp. 85°C, czas 15 min
słoiki 1litr - temp. 85°C, czas 20 min
słoiki 2litry - temp. 100°C, czas 20 min
słoiki 3litry - temp. 100°C, czas 25 min


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-02 17:26:16

Temat: Re: WINOGRONO MARYNOWANE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edbbt8$13s$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Marynowane winogrona to doskonała zakąska i składnik wielu sałatek lub
> do zdobienia wyrobów.
> Można marynować oddzielne jagody lub części gron, po 5-6 jagód, w tym
> celu nożyczkami odcinamy wybrane kształtne fragmenty. Winogrona dokładnie
> myjemy i układamy w słoikach, zalewamy zalewą o temperaturze nie wyższej
> niż 30°C. Do słoików 0,5 litra wkladamy przyprawy - ziele angielskie 3-4
> ziarna, goździki 2-3 ziarna i kawałek kory cynamonu.
> Zalewa:
> 1% roztwór octu
> 28dag cukru na 1 litr zalewy.
> Pasteryzacja:
> słoiki 0,5 litra - temp. 85°C, czas 15 min
> słoiki 1litr - temp. 85°C, czas 20 min
> słoiki 2litry - temp. 100°C, czas 20 min
> słoiki 3litry - temp. 100°C, czas 25 min

Na zapytania:

Winogrona o dużych i mięsistych jagodach. Proponuję próbę na początek.

Zalewa z innego przepisu:
na słoik 3-litrowy i 2kg winogron
cukier 30-70dag
ocet 5% - pół szklanki (lub 10% - 1/4 szklanki)
woda - 5 szklanek
goździki - 10 ziaren
cynamon - 1g

Wodę z cukrem zagotować zdjąć z ognia, ochłodzić do 50°C, dolać ocet,
wymieszać i wlać do słoja.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OWOCE BEZ CUKRU !!!
Kubek porcelanowy w dawnym stylu
[OT] jak pomijać trolla?
DO S.
Patelnie tefal.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »